WordPress bir içerik yönetim sistemidir. Matt Mullenweg tarafından oluşturulan bu sistem zaman içerisinde kullanıcılarının ilgisiyle kendine özgü bir ekosistem haline gelmiştir. Bugün bazı büyük firmaların da aralarında olduğu pek çok internet sitesi alt yapısında bu sağlam ve esnek sistemi kullanmaktadır. Ben de kendi sitemin altyapısında WordPress kullanmaktayım.
WordPress nerelerde kullanılıyor ?
WordPress esas olarak blog yazarları için tasarlanmış olsa da kullanım alanı zamanla genişlemiş ve e-ticaret sitelerinden portfolyo sitelerine kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanılabilir hale gelmiştir. Aslında teorik olarak her türlü web sitesi konseptini WordPress ile yaratabilirsiniz ancak bunun için biraz kod bilgisi ve tasarım bilgisi gerekiyor.
WordPress site yapısı nasıldır ?
Standart bir WordPress sitesini incelediğinizde açılış sayfasında en son yazılan blog yazılarının kısa özetlerini görürsünüz. Sitede temel olarak “Sayfalar” ve “Yazılar” vardır. Sayfalar daha az sayıdadır ve daha ön plana çıkarmak isteyeceğiniz bilgiler içindir (ör: Hakkımda, Arşiv, İletişim vb.). Yazılar ise daha çok sayıda olup blog ya da günce yazıları için bu şablonlar kullanılır. İleri seviye WordPress bilgisi olanlar bu “Yazı” şablonlarını değiştirebilir veya çeşitlendirebilir böylece örneğin bir video veya fotoğraf galerisi sitesi oluşturabilirler.
WordPress’in faydaları nelerdir ?
Eğer bir kaç sayfadan oluşacak basit bir site yapmak istiyorsanız belki WordPress’i kullanmanıza gerek olmayabilir. İçerik Yönetim Sistemi demek çok sayıda yazı, resim ve belki de video demektir. Az sayıda içeriği yönetmek kolaydır ama bu sayı arttıkça size bir yardımcı şart olacaktır. Web sitesi sahibi iseniz bazen sayfa yapısını değiştirmek istersiniz, bazen yazı yazmak istersiniz, bazen bir şeyler yüklemek veya silmek istersiniz. İşte tüm bunları yapmakta WordPress kullanmak hem çok pratik hem de çok etkilidir. Üstelik siz arka planda pek çok değişiklik yaparken siteniz normal bir şekilde ziyaretçilerine hizmet etmeye devam eder.
WordPress neden bu kadar başarılı ?
WordPress’in başarısı kod yapısının etkin olması, kullanıcıyı ön planda tutması ve zaman içerisinde kendisine bir ekosistem yaratabilmiş olmasında saklıdır. WordPress kurulumuyla gelen paket içerisinde yer alan kodlar her ihtiyacınızı karşılamayabilir. Bu noktada bu ekosistemde arayıp bulabileceğiniz “Plugin” denen eklentilerle ihtiyaçlarınıza karşılık bulabilirsiniz. Örneğin sitenizde Sudoku oyunu olmasını istiyorsanız eklentilerde “Sudoku” diye aratıp beğendiğiniz bir eklentiyi kurmak suretiyle site içerisinde istediğiniz bir yere sudoku ekleyebilirsiniz. Bu tıpkı Apple’ın iTunes veya AppStore uygulamalarına benzer bir yapıdır ve sistemi besleyen bir arz-talep döngüsü yaratmaktadır.
Nereden İndirilir?
WordPress esas olarak İngilizce’dir ve anasayfası WordPress.org adresindedir. Ancak, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yerel dilde ulaşılabilir durumdadır. Türkçe WordPress için tr.wordpress.org sitesini ziyaret edip Türkçe versiyonu indirebilirsiniz.
WordPress’i kullanmak için indirmek zorunda mıyım?
Sistemi kullanabilmek için en ideal yöntem kendi web siteninizin ve alan adınızın olması fakat WordPress.com üzerinden üye olarak kısmi de olsa bu sistemi kullanabilirsiniz.
WordPress hazır sitelerdeki gibi kod bilmeden bir siteyi düzenleme ve yönetme aracı mı?
Bir domain ve bir hosting ile wordpress sayesinde bir ticaret sitesi kurulur mu?Wordpresste site için güvenlik ayarları standartmı? Bir sanal post oluşturmak ve güvenli bir ticaret yapmayı sağlayan bir araç mı?
merhaba Cevdet Bey. e-ticaret sitesi düşünüyorsanız wordpress ihtiyaçlarınıza cevap vermeyebilir. sanal pos vb. konularda güvenlik açısından da açık kaynak kod biraz tartışmalı bir konu. e-ticaret için önerim hazır paketler olacaktır. ancak çok bilgi sahibi olduğum bir konu olmadığından farklı kaynaklardan da araştırmanızı öneririm.
wordpressle dinamik site kurmak oluyormu? kurulan sitede ziyaretciler tarafindan yorum yapila bilirmi? yoksa temel kodlama dillerini bilmek gerekir?
merhabalar. wordpress aslında yapı itibarıyla dinamik site oluşturulması içindir. sadece sayfa yapısını kullanırsanız “statik” olur ancak “yazı”ların altında yer alan yorum bölümleri ve eklentilerle kurabileceğiniz iletişim formları sayesinde wordpress dahili olarak dinamik bir site altyapısı sunmaktadır.
merhaba bana biraz wordpress hakkında bılgı verırmısınız.
bende grafıkerım fakat su ankı calksıtıgım işte site yapiyorum ürün yerlestır falan alışverıs sitesi.
bılmem gereken eksıkler var tesekkurler
merhaba Eda Hanım. açıkçası konu biraz geniş. sizin merak ettiğiniz konu daha temel konular mı yoksa biraz daha detay alanlar mı. onu tam çözemedim sorunuzdan.
çok teşekkürler
Kaleme aldığınız bu yazınız Web dünyasına yeni giriş yapacak arkadaşlara kılavuz olacağını ve doğru seçimi yapmalarını sağlayacağını düşünmekteyim. Aktif bir siteye sahip olmanız sayesinde daha fazla kitleye ulaşma imkanı elinizde bulunuyor. Fakat WordPress’in kolay olduğu kadar çukurlarla dolu olduğunu da okurlarınızla paylaşmalısınız hocam. Yanlış bir eklenti kurulumu tüm sistemi altüst edebilir yahut yeni başlayan arkadaşlarımızın google maceralarında heveslerini kırabilir. İşinize karışmış gibi oldu biraz lakin beni yanlış anlamayacağınızı, yorumumu ise küçük bir öneri yahut bir okuyucu tavsiyesi olarak göreceğinizi ümit ediyorum.
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Hoşça ve dostça kalın.
Güzel fikir, bu konuya değineyim bir yazıda. Aslında oldukça sağlam ve gelişen bir altyapıdır WordPress fakat yeni kullanıcılar için zayıf noktaları aktarmakta fayda var.
Bilgiler için çok teşekkürler faydalı oldu.
Bilgiler için çok teşekkürler özhan bey.
merhaba hocam öncelikle sunu sormak istiyorum ben veritabanı html olan bir site kurdum fakat bana wordprress veritabanlı site daha uygun gibi anladıgım kadarıyla bana gerekli olan aslında google arama motoruna ilçe bazında arama yapıldıgında üst sıralarda cıkmak gibi örnek ‘pendikte acil olarak dolabımın kurulumu yapılsın istiorum’ veya ‘ pendik mobilya ustası lazım’ yani gezici aracımızla sürekli gezdiğimiz için belirli bı yer yok semtlerde bizim sitemizin görünmesini istiyoruz organik olarak acaba wordpress sitesi bana uygun olurmu sürekli aktif tutabilmem için sizce ? şimdiden tşkler
merhaba. tabi wordpress site olursa güncellemek ve içerik eklemek açısından çok avantajlı. kolaydır çünkü. içerik eklediğinizde de içine anahtar kelimeleri koyup buna göre arayan kişilere ulaşmayı düşünebilirsiniz. ancak bir de site dışı SEO yani link alma denen bir durum var. o biraz daha farklı bir konu. bu konularda profesyonel hizmet verenlerden de fikir alabilirsiniz. yalnız white-hat denen yani uzun vadede sizi sıkıntıya sokmayacak yöntemler kullandıklarından emin olup ondan sonra para verin bu hizmet için. aksi takdirde çok hızlı yükselir sonra çok hızlı düşersiniz hatta siteniz arama sonuçlarından çıkartılabilir. dikkatli olun bu konuda.
Ozhan bey öncelikle yararlı bir makale olmuş elinize emeğinize sağlık. wordpress eklentileri ile alakalı makaleler de bekliyoruz. teşekkürler.
Bilgiler için çok teşekkürler özhan bey güzel bir paylaşım olmuş
wordpress üyeliğimi nasıl iptal edebilirim ?
ibrahimtandogan@hotmail.com
Hocam şu isim tescil den ne çektik başkaları da çekmesin amin başarılar dilerim
wordpress ne işe yarar kısaca açıklarmısınız acill lütfen
wordpress esasen blog oluşturma altyapısı sunan bir içerik yönetim sistemidir. ancak zaman içerisinde gelişmiş ve kullanım alanları genişlemiştir. standart anlamda bir web sitesi veya bir blog veya ikisinin birlikte olduğu siteleri wordpress altyapısıyla yapmanız mümkün. görsel unsurlar ve işlevsellik anlamında temalar üzerinden ihtiyacınıza uygun bir site elde edebilirsiniz.
Merhaba 8 aylık bir wordpress sitesine sahibim paketim kişisel, adense den kod alabildim fakat sitemde nasıl yerleştireceğim hakkında hiç bir bilgim yok yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba. Öncelikle Adsense hesabınıza girip reklamlar oluşturmanız gerekiyor. İkinci adımda da ilgili reklam kodlarını sitenize yerleştirmeniz lazım. https://support.google.com/adsense/answer/160534?hl=tr adresinde ve bağlı linklerinde çeşitli açıklamalar var. Bir bakın dilerseniz sonrasında tekrar yazın anlamadığınız bir yer olursa.