WordPress kurulumu bazı hosting firmaları tarafından otomatik olarak yapılabilmektedir. Bu yazıda, hosting firmaları yardımı veya kolay kurulum servislerini kullanmadan manuel olarak bir WordPress sitesi nasıl kurulur ona değineceğim.
Kısaca WordPress nedir?
WordPress bir içerik yönetim sistemidir ve bir dosyalar bütününden oluşur. Bu dosyalar bütünü aslında bir internet yayıncısı olarak size tüm teknik altyapıyı hazır olarak sunar ve size düşen tek şey inernet ortamına içerik sağlamak olur. Tabii ki WordPress bilginiz arttıkça görsellik ve kullanış olarak WordPress’in size sunduklarını zaman içerisinde kendinize göre şekillendirebilirsiniz.
WordPress Kurlumu Öncesi Gerekenler
Sitenizin veya blogunuzun altyapısında WordPress kullanmak istiyorsanız ve bunu kendiniz kurmak istiyorsanız öncesinde bazı gereksinimleri yerine getirmiş olmanız gerekir. Bunlar özetle;
- Alan adı ve PHP uyumlu bir hosting sahibi olmak
- Dosya transferi yapabilecek bir FTP kurulumuna sahip olmak
- cPanel, phpMyAdmin veya benzeri bir arayüz üzerinden WordPress siteniz için bir veritabanı, kullanıcı ve kullanıcı şifresi oluşturmuş olmak
Eğer bu gereksinimleri sağlıyor durumdaysanız şimdi kurulum aşamasına geçebiliriz.
Adım Adım WordPress Kurulumu
Adım 1. WordPress Güncel Sürümünü İndirin
WordPress kurulumu için öncelikle tr.wordpress.org sitesinden güncel sürümü indirmelisiniz. İndirme sayfası için tıklayın.
Sıkıştırılmış versiyondaki dosyayı açarak içindeki klasörleri ve dosyaları bilgisayarınıza çıkartın.
Adım 2. wp-config-sample.php Dosyasının Düzenlenmesi
Dosya ve klasörleri açtığınız zaman wp-config-sample.php isimli bir dosya görürsünüz. Bu dosya WordPress kurulumu için kritik öneme sahip bir dosyadır.
Bu dosyayı açtığınızda aşağıdaki resimde gördüğünüz satırlara gelerek sırasıyla daha önceden belirlemiş olduğunuz “veritabanisimi”, “kullaniciadi” ve “parola” bilgilerini girmelisiniz.
Gerekli bilgi girişleri yapıldıktan sonra wp-config-sample.php dosyası, wp-config.php ismi verilerek aynı yere kaydedilmelidir.
Adım 3. FTP ile Dosyaların ve Klasörlerin Sunucuya Yüklenmesi
Gerekli güncelleme işlemlerini tamamladıktan sonra şimdi FTP ile WordPress dosya ve klasörlerinin sunucuya yüklememiz gerekiyor. Eğer WordPress’in sitenizin alan adı girildiğinde çıkmasını istiyorsanız bu durumda public_html klasörü altına ilgili paketi kopyalayabilirsiniz. Kopyalama sonrası aşağıdakine benzer bir görüntü oluşmalıdır.
Adım 4. Site Kurulum Ayarlarının Yapılması
WordPress dosyalarımızı sunucumuza yükledikten sonra şimdi sıra sitenin kurulum ayarlarını yapılmasına geldi. Bu adımda siteadresiniz.com veya siteadresiniz.com/wp-admin adresine giderek kurulum ekranına gelebilirsiniz. İlgili ekrana geldiğinizde aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşırsınız.
Bu ekranda sırasıyla Site Başlığı, Kullanıcı Adı, Parola ve E-Posta Adresi alanlarını doldurmanız gerekir.
Site Başlığı alanı sitenizin ismidir. Eğer bir firma sitesi yapıyorsanız firma isminizi, bir kişisel site yapıyorsanız adınız ve soyadınızı veya bir alan adı üzerinden yeni bir site yapıyorsanız ilgili alan adını buraya yazabilirsiniz.
Kullanıcı adı sizin sitenizin yönetim paneline giriş yapmanız için gereken bilgidir. Bu bilgiyi daha sonra değiştiremeyeceğinizden acele etmeden basit olmayan ve unutmayacağınız bir kullanıcı adı seçmeye özen gösterin.
Şifre de yine kullanıcı adı gibi sitenizin yönetim paneline giriş yapmanız için gereken bilgidir. Şifre alanı da güvenlik açısından oldukça önemli olduğundan basit olmayan, unutmayacağınız ve güvenlikli bir şifre oluşturmaya çalışın. Güvenlikli bir şifre için en az 8 karakterli ve rakam-harf-sembol içeren bir şifre bulmaya çalışın.
Gizlilik ayarında ise arama motorlarında görünürlük tercihi sunulmaktadır. Bu kısımda da önerim tick işaretini kaldırmadan arama motorlarına izin vermenizdir.
Ve Mutlu Son
WordPress kurulumunu başarıyla tamamladınız ve artık bir WordPress sitesi sahibisiniz. Şimdi siteniz için yeni yazılar ve sayfalar oluşturarak yayın hayatına başlayabilirsiniz. Mutlu bloglamalar!