Yaklaşık 7 yıldır banka müfettişi olarak görev yapmaktayım. İnternette banka müfettişliği üzerine yazılan yazıları ve yorumları okuyunca doğru bilgiler kadar yanlış ve çarpıtılmış bilgiler de gözlemledim. Meslekle ilgili deyim yerindeyse hurafe niteliğinde bazı yazılar gördüm. Muhtemelen kulaktan kulağa etkisinden kaynaklanıyordur diye düşünüyorum. Meslekte ketumiyet ve ciddiyet kavramlarının önemli bir yer tutmasından ötürü banka müfettişliği, mesleğin ve bankacılığın dışında olanlar için biraz gizemli bir iş olarak görülebiliyor. Bu sebeple, ilgilenenler için bu yazıda elimden geldiğince banka müfettişliğini anlatmaya çalışacağım.
Banka müfettişi ne iş yapar?
Banka müfettişi temel olarak iki işi yapar. Bunları güvence ve danışmanlık şeklinde iki ana başlığa ayırabiliriz. Danışmanlık kısmı yapılan işler içerisinde minör kalırken esas faaliyet konumuz güvence üzerinedir. Sırayla üzerinden geçmeye çalışalım.
Güvence Hizmetleri: Bir bankanın pek çok açıdan sorumlu olduğu taraflar vardır. Bu taraflar halihazırda Banka ile münasebeti ya da ilgisi olan kişiler veya kurumlar olabileceği gibi gelecekte banka ile münasebeti veya ilgisi olacak kişi veya kurumlar da olabilir. Bunlara örnek olarak müşteriler, resmi kurumlar, hissedarlar, personel vb. verilebilir. Tüm bu taraflar genel olarak paydaş terimi ile ifade edilmektedir. Bir paydaş için cevabı en önemli olan soru “Burada işler yolunda gidiyor mu?” sorusudur. İşte bir banka müfettişi temel olarak bu sorunu cevabını vermeye çalışan kişidir. Tabii ki bir banka çok büyük bir kurum olduğundan raporlarımız ve kanaatlerimiz banka geneli için değil yıllık denetim planı çerçevesinde belirlenen şube ve genel müdürlük birimleri için düzenlenir. Bir banka müfettişi incelediği şube, birim veya konuda özel erişim yetkilerine sahiptir ve risk bazlı olarak gerçekleştirdiği inceleme sonuçları ile kanaatlerini bir rapora bağlar ve bu rapor içerisinde yer alan sonuçlara her seviyede alıcı tarafından güven duyulur. Yönetmelikler çerçevesinde bağımsız ve tarafsız olarak tanımlanmış olan müfettişlerin çalışmaları da bu sebeple güven duyulan sonuçlardır ve literatürde müfettiş ve teftiş kurulu çalışmaları bu anlamda bir güvence hizmeti olarak nitelenir.
Danışmanlık Hizmetleri: Banka müfettişleri kariyerleri boyunca pek çok farklı şubede ve birimde görev yaparlar. Bununla birlikte, zaman içerisinde risk odaklı bir bakış açısı geliştirirler ve bir ürünü , süreci ya da bir stratejiyi bu bakış açısıyla değerlendirebilme yetisine sahip olurlar. Bu sebeple, bazı icrai faaliyetlere yönelik olarak yine icrai birimlerin talebi üzerine bir ürün, süreç ya da stratejiye yönelik olarak banka müfettişlerinden konuyla ilgili görüş vermeleri ya da süreç içerisinde hakemlik yapmaları talep edilebilir. Bu tarz talepler çerçevesinde çalışma grupları içerisinde gerçekleştirilen mesai literatürde danışmanlık hizmeti olarak nitelendirilmektedir.
Banka Müfettişliği Kariyer Basamakları
Bir banka müfettişi için müfettişlik içerisindeki kariyer yolu bankadan bankaya farklılık gösterir ancak genel esaslarıyla anlatmaya çalışalım.
Müfettiş Yardımcısı: Müfettiş yardımcılığı mesleğe başlanılan adımdır. Bazı bankalarda 1 yıl bazı bankalarda ise 2 veya daha fazla yıl sürebilir. Bu seviyedeki müfettişler genel olarak bankacılık ve müfettişliği bilmediklerinden üstat diye hitap ettikleri kıdemli müfettiş yardımcısı, müfettiş veya kıdemli müfettişlerle birlikte usta-çırak ilişkisine benzer bir ilişki içerisinde mesleği öğrenirler. Zaman içerisinde kendileri de işi öğrenir, kıdemlenir ve muavinlikten üstatlığa geçiş yaparlar. Detay için Banka Müfettiş Yardımclığı yazısına da bakabilirsiniz.
Kıdemli Müfettiş Yardımcısı: Bu seviyedeki müfettişler için farklı bankalarda farklı sıfatlar olabilir. Kıdemli veya Yetkili statüsüne kavuşmuş Müfettiş Yardımcıları artık kıdem almış ve unvanları değişmiştir. Bu seviyede denetlenen yerin büyüklüğüne göre üstat ya da muavin rolü üstlenilebilir. Kıdemli müfettiş yardımcıları hem edindikleri deneyim hem de dinamizmleriyle işlerin bitirilmesinde önemli rol oynarlar.
Müfettiş: Kıdemli Müfettiş Yardımcısı seviyesinden müfettiş seviyesine geçiş yıl kriterine bağlı olduğu kadar aynı zamanda müfettişlik sınavından başarıyla geçilmesini de gerektirmektedir. Müfettişlik sınavına girme süresi bankadan bankaya farklılık gösterir. Bazı bankalarda 3 yıl, bazı bankalarda 4 yıl, bazı bankalar da 5 yıl olabilir. Müfettişler artık kıdemli birer teftiş kurulu üyeleridirler ve soruşturma, inceleme ve büyük şubelerin denetimi gibi görevlerde önemli sorumluluklar üstlenirler.
Kıdemli Müfettiş: Kıdemli müfettişler banka süreçlerinin yakından tanıyan ve denetim süreçlerinde oldukça deneyimli bir noktada yer alan müfettişlerdir. Yıllık denetim planı çerçevesinde belirlenen ve önem derecesi en üstte olan denetimler ile önem derecesi yüksek incelemelerin yürütülmesinde sorumluluk üstlenirler. Deneyim gerektiren görevlerde ilk olarak Kıdemli Müfettişler akla gelir.
Banka Müfettişleri ve Yöneticilik
Banka müfettişlerinin hepsi için kesin bir yöneticilik pozisyonunun mevcut olduğu yönünde genel bir kanı olabiliyor ancak “banka müfettişi=geleceğin yöneticisi” şeklinde bir formülasyon yapmak doğru olmayacaktır. Bir banka müfettişi pek çok açıdan yöneticilik vasıfları konusunda kendini geliştirme fırsatı bulur ve bunları değerlendirerek kariyerinde gerekli özveriyi ve sabrı göstermesi sonucunda yöneticilik şansını bulma ihtimali yüksektir. Bir banka müfettişi, genel olarak iyi bir okuldan mezundur, en az bir yabancı dili iyi bilir, analitik düşünce becerisine sahiptir ve meslek içerisinde muavinler ile çalışmasından ve ekip yönetmesinden ötürü iş yönetimi konusunda deneyim sahibidir. Bu açılardan bakıldığında yönetsel sorumluluk verilmesi durumunda müfettişler, yüksek bir sorumluluk bilinciyle ve iş ahlakıyla bu görevi taşıyabilecek yetiye sahiptirler. Tabii ki burda bahsedilen yöneticilikler bir müfettişin yapısı ve bilgi birikimiyle alakalı olan alanlarda olacaktır. Bu alanlar daha ziyade şubeler ve kredi ile alakalı birimler olabileceği gibi kişisel ilgi ve becerilere bağlı olarak çeşitli pazarlama ve icrai birimler de müfettişlerin yöneticilik yapabileceği alanlar olabilir.
Bir Banka Müfettişinde Olması Beklenen Özellikler
Herkes banka müfettişi olamaz. Banka müfettişlerinde beklenen bazı temel özellikler vardır. Bu özellikler belirli bir insan kalıbına işaret etmez, farklı karakterlerde banka müfettişleri vardır. Yani tek tipte insanlar değiliz. Temel olarak banka müfettişlerinde bulunması beklenen özellikleri belirtmek gerekirse şunlardan bahsedebiliriz.
- Temsil kabiliyeti
- Ketum olabilme becerisi
- Etik ve ahlaki değerlere bağlılık
- Analitik ve detaycı bakabilme özelliği
- Mobil yaşam koşullarına karşı dayanıklılık
- Ast ve üst iş ilişkisine uyum gösterebilme
- Profesyonel yaklaşım ve kendini geliştirme konularında özenli olma
Banka müfettişleri yönetim kurulu tarafından yetkilendirilmiş kişiler olduğundan temsil yeteneğine sahip olmaları beklenir. Bir denetim mesaisi içerisinde müfettişler sadece kendileri değildir. Müfettişler, yönetim kurulu tarafından yetkileri özel olarak belirlenmiş, güven duyulan, saygılı ve ölçülü olması beklenen iyi eğitime sahip bankacılardır.
Görevleri gereği pek çok müşteri ve banka içi bilgiye sahip olduklarından müşteri haklarına ve iş süreçlerine zarar gelmemesi açısından bilgiyi kendilerinde tutabilme ve sadece gerektiği zaman kullanabilme yetisine sahip olmalıdırlar.
Hal ve tavır olarak fevri olamazlar. İş içerisinde olduğu kadar iş dışında da sorumluluk sahibi bir yaşam tarzını benimsemiş olmalıdırlar.
İş süreçleri içerisinde pek çok evrak ve doküman incelenmesi sebebiyle bu evrak ve dokümanlarda veya işleyişlerde nelerde aksaklık veya eksiklik olduğunu ayırt edebilecek çözümleme ve analiz gücüne sahip olmalıdırlar. Yasal düzenlemeler, banka içi talimat ve prosedürler, finansal kayıp potansiyeli, itibar riski, etkinlik ve verimlilik bir müfettişin farkında olması gereken konulardır. Denetim çalışmalarında, icrada bulunan yetkili kişilerin farkında olmadığı veya görmezden geldiği ve söz konusu esaslara aykırılık teşkil eden bir durum varsa bunun tespit edilmesi müfettişten beklenir.
Müfettişleri özellikle kariyerlerinin ilk yıllarında oldukça mobil bir hayata sahiptir. Bankadan bankaya farklı seyahat planları olmakla birlikte bazen 9 aya yakın sürelerde şehir dışı görevler olabilir. Eve dönüş hakları farklı bankalarda farklı şekillerde uygulanabilir ancak genel itibarıyla haftasonları banka imkanlarıyla ikamete dönüş imkanı tanınmaktadır. Seyahatler 2-3 haftada bir veya 1-2 ayda bir olabilir. Bu konuda sabit bir periyot yoktur. Planlamalar ve görevler dinamiktir ve her an değişebilir. Müfettişin buna hazırlıklı olması gerekir. Farklı şehirlerde ve otellerde konaklama yapmak fiziksel ve ruhsal olarak zorlayıcı olabilmektedir. Müfettişler seyahat ve konaklama zorluklarına karşı hazırlıklı olmalıdırlar. Ancak, bu konuda kötümser olmak da doğru bir yaklaşım değildir zira turne diye tabir edilen şehir dışı görevler aslında teftiş hayatının renkli ve maceralı kısımlarıdır ve sürprizlerle doludur.
Teftiş yapısında ast ve üst ilişkisi vardır. Teftişte kıdem esastır. Yani daha deneyimsiz olan müfettişler daha deneyimli olan müfettişlere karşı saygılı olmak zorundadır. Hitap ederken siz, .. Bey/Hanım veya üstat kelimesi kullanılır. Üniversiteden oda arkadaşınız bile olsa eğer siz arkadaşınızdan sonra işe girmişseniz iş ortamında bu hitap şekillerini kullanmak zorundasınızdır. Ast üst ilişkisi bankanın kültürüne göre farklı dozajlarda olabilir. Bazı bankalarda üstat otoritesi daha fazla iken bazı bankalarda daha insancıl seviyelerdedir. Genel gidişat da insancıl seviyelere doğrudur. Çağımızın sertlik ve otoriterlik çağı değil iletişim çağı olduğunu idrak etmekte fayda var. Ancak ne olursa olsun, ast üst ilişkisi vardır ve bu çerçevede bir iş ortamında çalışılır.
Profesyonel anlamda bir müfettiş denetlediği alandaki her şeyi bilemez. Ancak denetlediği konuyu veya alanı iyi anlamak zorundadır. Yasal mevzuat, banka içi kaynaklar ve personel ile iletişim kurarak denetlediği iş süreçlerini azami seviyede anlamaya çalışır. Risk odaklı bir bakış açısıyla yaptığı değerlendirme ve gözlemler neticesinden tespitlere ulaşır ve işin sahipleriye aksaklık/eksiklikler konsunda mutabık kalarak bunları raporlaştırır. Ancak, müfettiş için bir işi veya süreci anlamakla iş bitmez. Bir müfettişin devamlı olarak kendini geliştiriyor olması gerekir. Bu konuda mesleki sertifikalar (CIA, CISA, CFE vb.) alma, eğitim seviyesini geliştirme, işiyle ilgili olduğu kadar iş dışında da bilgi ve deneyimini geliştirme bir müfettişin hayatında olması gereken unsurlardır. Teknik ve sosyal olarak kendini geliştirebilen bir müfettiş çalışmalarında daha geniş bir perspektif ile incelemelerini yapacağından ortaya koyacağı işin kalitesi de bu bağlamda daha yüksek olacaktır.
Son Sözler
Banka müfettişliği, üzerinde pek konuşulmayan ve detaylıca ifade edilmeyen bir meslektir. Bunun temel sebebi olarak da müfettişlerin işleriyle ilgili pek konuşmaması veya yazmaması şeklinde bir görüşüm var. Bu işin içinde uzun yıllardan beri çalışan birisi olarak elimden geldiğince açıklayıcı olmaya çalıştım. Her detayı bir yazıya sığdırmak zor ancak yine de yazdıklarımın merak ettiklerinize bir nebze de olsa ışık tutabileceğini düşünüyorum. Banka müfettişliği ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa bana yorum bölümünden iletebilirsiniz. Bu yazıyı da buraya kadar sabırla ve dikkatle okuduysanız ve müfettiş değilseniz bence müfettişliği düşünün derim 🙂
“Turne”ye gidiyorum deyince beni tiyatrocu ya da şarkıcı sanan tüm akrabalarımı hatırladım:))
Merhaba, yazınız kafamdaki birçok soruya cevap oldu öncelikle bunun için teşekkürler. Ben müfettiş yardımcılığı sınavlarını geçip , çok istekli olmama ve bunu karşı tarafa yansıttığıma inanmama rağmen mülakatlarda eleniyorum . Mülakat aşaması için verebileceğiniz tavsiyeler var mı acaba.
merhaba. mülakat kısmı tamamiyle bireysel bir konu, farklı bir uzmanlık alanı. açıkçası hakim olmadığım bir konu olduğundan yanlış yönlendirme yapmak istemem. fakat genel olarak bahsetmek gerekirse, o işyerinde çalışmaya istekli olduğunuzu ve o iş yerinin ortamına uyum sağlayıp nasıl verimli olabileceğinizi ifade edebiliyor olmanız ve karşı tarafa bunu hissetirmeniz gerekir. bu şekilde konsantre olmaya çalışın.
Teşekkürler yardımcı olduğunuz için
Rica ederim, umarım faydası olur sizin için.
Merhabalar. İstatistik bölümü 2.sınıf öğrencisiyim ve banka müfettişi olmak en büyük hayalim. Bu konuda kendimi ne yönde geliştirebilirim ve neler yapabilirim? Gerek staj, gerek ikinci bir üniversite, gerekse dil açısından. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
merhaba. istatistik bölümü banka müfettişliği için uygun bir bölüm. mesleğin içine girdiğinizde istatistik, regresyon, dağılımlar, çeşitli ölçümleme ve modelleme vb. uzmanlık isteyen konularda katkı sunabilirsiniz. risk yönetimi alanına da geçiş yapabilirsiniz. henüz daha eğitiminiz devam ediyor, diğer iş alanlarını da araştırın. bilgi birikimizi artırmaya çalışın. dil önemli bir konu. ingilizcenizi yukarı seviyeye çekmeye çalışın. yurtdışı yapabiliyorsanız (ör: work and travel, erasmus, exchange vs.) kesinlikle tavsiye ederim. başarılar diliyorum.
İkinci üniversite olarak hangi bölümü okumalıyım peki? Bu sıralar yazılmam gerekiyor.. Yardımınız için teşekkürler.
merhaba. buna cevap vermek zor ancak iktisat veya işletme olabilir diye düşünüyorum.
merhabalar.bankacılık ve finans bölümü 2.sınıf öğrencisiyim .bankacılık hukuk dersinden hocamız müfettişlikle ilgili bir ödev verdi ve benim araştırmalarıma rağmen ödev için yeterli bilgi edinemedim.bana yardımcı ola bilirmisiniz .
ödevim :bir müfetiş ve ya denetçi hiyeraşik olarak bir banak şubesi müdüründen altdamıdır ,üstdemidir .ve şube müdürüne emir vere bilirmi?
merhaba. güzel bir soru. aslında bu soru temel olarak geçersiz bir sorudur çünkü müfettiş ve şube müdürü farklı kategori altında çalışırlar yani birinin diğerine karşı hiyerarşik olarak altta veya üstte olma durumu yoktur. fakat bir banka şubesi denetlenirken müfettiş görevi çerçevesinde bir banka müdüründen inceleme kapsamında bir iş yapmasını isteyebilir veya ondan bir işi yaptırmasını isteyebilir. ancak bu talep icraya yönelik bir talep olmamalıdır yani bir müfettiş bir müdürden bir dosyayla ya da bir müşteriyle ilgili olarak bilgi talep edebilir, o müşteriyi arayıp ona bir şey sordurtabilir veya yanına çağırıp kendisiyle şube işleyişi hakkında görüşebilir ancak bir şube müdüründen örneğin daha çok konut kredisi kullandırmasını isteyemez veya hedeflerinin gerisinde kaldığı için hesap soramaz. müfettişin görev tanımının getirdiği bir üstünlük vardır ancak bu sadece çalışması ve incelemesi kapsamıyla sınırlıdır. buna ek olarak şöyle örnekler de bankacılıkta mevcuttur, bir müfettiş denetlediği bir şubede aynı şube müdürünün altında müfettişliği bırakıp (sabite geçerek) bir müdür yardımcısı olarak iş hayatına devam edebilir. bu durumda hiyerarşik olarak müdürün altında bir pozisyonda iş hayatına devam eder.
sonuç olarak müfettiş ve şube müdürünün birbirinin altında veya üstünde değildir. sadece bir müfettişin görevi gereği bir şubeye gitmesi durumunda istediği bilgi ve belgeye ulaşma hakkı vardır. iş nezaketi çerçevesinde de şube müdüründen güvenlik görevlisine kadar şubedeki herkes müfettişe saygı duyar ve onun iş ile ilgili olması gereken taleplerinin yerine getirmekte üst düzeyde özen gösterirler.
çok teşekkür ederim… benimde aradığım tam bu konuydu… çok net bir şekilde yanıtlamışsınız… çok sagolun… Görele’den selamlar…
Ben hep filler ve aslanla olarak nitelendiririm bu ikiliyi. : )
Merhabalar maaslae hakkinda bir bilgi kirligi var mufettis ve mufettis yardimciligi maaslari hakkinda bilgileri verebilir misiniz tesekkurler
merhaba. maaş bilgileri gizlidir. bu konuda bilgi veremiyorum. netten de bu şekilde sormamanızı tavsiye ederim bu şekilde, size bilgiyi verene de sonra sıkıntı yaşatırsınız.
yardımınız için teşekü ederim.
İyi günler. Öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Çok açıklayıcı ve net. Ben İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Fakültesi Kamu Yönetimi öğrencisiyim. Banka müfettişliği için illaki örgün eğitim mi okumamız gerekiyor yoksa uzaktan eğitim mezunlarıda olabiliyor mu?
merhabalar. açıkçası uzaktan eğitim mezunu bir müfettişle henüz tanışmadım ancak olur mu olmaz mı kesin konuşmak yanlış olur. pek çok banka var malumunuz, ayrıca bankalar dışında da iç denetim sektörü mevcut. buralar için de araştırma yapabilirsiniz. başarılar ve iyi şanslar dilerim.
İyi günler,
Ben de Haziran ayında Hukuk Fakültesinden mezun oluyorum ve dolayısıyla bankacılığa dair pek bir bilgim yok. Üç bankanın sınavlarına girdim, süreçler devam ediyor. Acaba bölümüm uygun mudur? Görevi yaparken çok zorlanır mıyım? Hangi alanlarda görev alabilirim? Şimdiden teşekkür ederim
merhaba. bildiğim kadarıyla hukuk mezunu olup müfettiş olabilirsiniz. meslekte sözleşmeler, teminatlar, hukuki uygunluklar ve yasalara uyum önemli bir yer tutar. bu sebeple hukuk mezunu olarak müfettişlikte eğitiminizin faydasını görürsünüz. mesleği öğrenip deneyim kazandıktan sonra (2-3-4 yıl örneğin) bankada kalıp hukukla ilgili bir bölüme, yasal uyum tarafına geçiş yapabilirsiniz veya müfettişlikte devam edebilirsiniz veya sektör dışına çıkarak normal mesleğinize de devam edebilirsiniz. seçim biraz size kalıyor.
İyi gunler uzman yardimciligi ve mufettisin arti ve eksi yonleri nelerdir ?
merhaba. bu sorunun basit bir cevabı yok ancak elimden geldiğince anlatmaya çalışayım. uzman yardımcılığında icrai bir alanda bir işin yürütülmesinde görev alırsınız. başta deneyimsiz ve düşük kıdemde başlayıp yıllar içerisinde uzmanlaşarak ilgili alanda yönetici pozisyonlarına yükselebilirsiniz. sabit bir çalışma ortamı ve iş arkadaşlıkları kurabilirsiniz ve boş zamanlarınızda çeşitli aktiviteler için plan program yapabilirsiniz.
müfettişlikte ise kıdemlendikçe “ben kariyerimin geri kalanında ne yapacağım?” sorusuyla mücadele etmek zorunda kalırsınız. eğer denetimden emekli olmak niyetinde değilseniz belirli bir yıl çalıştıktan sonra bu sorunun cevabı bir süre aklınızı kurcalayacaktır. gelir olarak uzman yardımcılığına göre başta daha iyi kazanırsınız ancak sonraki yıllarda bu durum yükselme olanaklarına göre değişebilir veya aynı kalabilir. seyahat etme ve bir sonraki hafta veya aylarda nereye gideceğiniz çok belirli olmadığından uzun vadeli bir aktivite için söz veremezsiniz veya plan yapamayabilirsiniz. sabit bir iş ortamınız yoktur ve iş ortamı içinde kendi devreniz haricinde klasik anlamda arkadaşlıklar kuramayabilirsiniz ancak devre arkadaşlığının da keyfi çok farklıdır onu belirtmem lazım.
ben kendi adıma müfettişlik yolunu seçtim çünkü kendime bu yönde bir kariyeri daha yakın gördüm. yıllar içerisinde çok farklı insanlarla tanıştım, yeni yerler gördüm ve bankanın birimlerini tanıma fırsatı buldum. hangi yönde ilerlemek istediğiniz biraz kişisel yapı ve tercihlerle alakalı bir konu. umarım sizi tatmin edecek bir kariyer yolu elde edersiniz.
Iyi günler,
Müfettis olmak icin iyi bir üniversiteden mezun olma sarti var mi? Duyduguma göre müfettisler genel olarak hep odtü,bogazici gibi okullardan mezun.Ben eskisehirde okuyorum ise alimlarda bu durum engel yaratir mi? Simdiden tesekkür ederim.
selamlar. pek çok banka ve müfettiş var ve ben maalesef hepsi adına cevap veremem bu konuyla ilgili. ancak benim bu zamana kadar tanıdığım müfettişlerin mezun oldukları okulları yazabilirim. bu şekilde yardımcı olmaya çalışayım. odtü boğaziçi evet çoktur ancak herkes bu okullardan mezun değil değişik okullar da var.
ör: odtü, boğaziçi, bilkent, koç, itü, istanbul ünv, marmara, 9 eylül, ege, gazi, ankara ünv. aklıma gelenler. bunun dışında farklı okullarda lisans yapıp odtü veya boğaziçi yüksek lisans ile de işe girenler olabiliyor.
Hocam gerçekten başarılı bir değerlendirme olmuş. İşin içeriği, kariyer basamakları, zorlukları gibi konularda oldukça açıklayıcı. Bir işletme mezunu olarak kendimi en yakın hissettiğim meslek dalı banka müfettişliği. Yazıyı okuduktan sonra bu fikrim daha da güçlendi teşekkürler ve başarılar.
Merhaba
Öncelikle ellerinize sağlık daha yeni keşfettim sitenizi ve bilgileri oldukça yararlı buldum .
“Ben kariyerimin geri kalanında ne yapacağım?” sorusunun belirgin bir cevabının olmayışı açıkçası müfettiş yardımcılığı süreci devam eden beni çok rahatsız ediyor. Aynı zamanda teftiş tecrübesi ileride teftiş kurulunda yer alınmak istenmezse transfer olunan birimde sanıyorum ki kişiyi (müfettişi) aynı departmanda çalışan bankadaki uzmanın gerisine düşürecektir. Kısacası size sorum, meslekteki ilk yıllar altın değerinde olsa da “belirsiz bir gelecek” bu mesleği nasıl yapılması mümkün kılmaktadır?
Şimdiden teşekkür ederim.
merhaba. aslında durum o kadar da karamsar değil. aksine eğer kendiniz iyi yetiştirebilmiş bir kişi iseniz icrai göreve geçtiğinizde yönetmen, müdür vb. yüksek pozisyonlardan da girebilirsiniz. müfettişler eğitimi ve analitik becerileri yüksek insanlar olur ve iş idaresi ve ekip yönetimi konularında deneyim sahibi olurlar. pek çok farklı birimde bulunma ve yöneticiler ile diyalog kurabilme şansına sahip olurlar. bu özellikleri avantaj olarak değerlendirebilir ve hedefiniz doğrultusunda kendinizi geliştirebilirseniz müfettişlik sonrası kariyerinizde de başarılı noktalara gelebilirsiniz.
Merhaba
Yazini okudum ve daha da ilham verici oldu. Yarin Mufettis Yardimciligi icin son mulakatima girecegim. Ancak bu iste pek deneyimim yok, mulakat asamasinda siz olsaniz ne sorardiniz? ben hazirlik yapiyorum anabilim dallari uzerine ancak sizin de fikrinize danismak isterim ?
merhaba. sanırım biraz geç bir cevap oldu. açıkçası mülakatlarda ne sorulacağı çok farklı olabilir. müfettişlik içerisinde detaylara dikkat edebilmek, uzun süre bilgisayar/masa başında yüksek konsantrasyonla çalışabilmek, belirli bir süre gezici bir hayat sürebilmek, iyi iletişim becerilerine sahip olabilmek, sır tutmasını becerebilmek, resmiyeti taşıyabilmek, hal ve hareketler ile sorumlu davranış sergileyebilmek vardır. bunlar sizde varsa ve mülakatta bu özelliklere uyumlu olduğunuzu karşı tarafa verebilirseniz, olumlu netice alma ihtimalinizin yüksek olduğunu düşünüyorum.
Merhabalar Özhan Bey,
İnternetteki konu hakkında bulunan çöp denebilecek bilgileri farkedip, insanları doğru bilgilendirmeye çalıştığınız için teşekkürler.
Yeni mezunum ve bir bankadan aldığım onay neticesinde müfettiş yardımcısı olmaya hak kazanmış durumdayım. 7 gün içerisinde işe başlamam gerekiyor ve mesleğin bana uygunluk kararını verememiş durumdayım. En büyük çekincem meslekteki yalnızlık ve asosyalliğin fazla konu edilmiş olması, sürekli arkadaşlıklar kurulamaması ve sürekli yanında bulunamadığın insanları özlemle geçecek bir iş hayatı. 7 yıllık iş tecrübenizden sonra bu konu hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz ve doğruluk payı nedir? Ayrıca 7 yıl bu meslek için uzun süre değil mi 5 seneden sonra durgun işlere geçildiği söylenmekteydi? Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden Teşekkür Ederim.
merhaba. öncelikle hayırlı olsun yeni teklifiniz. asosyal bence doğru bir tabir olmaz müfettişlik için aksine sosyal olmanız faydanıza olacaktır. 7 yıl biraz uzun sayılabilir ancak hala yeni şeyler öğrenebiliyorum, bu biraz göreceli bir tartışma alanı diyebiliriz. benim meslekle ilgili görüşüm olumlu olacaktır ancak kurumlar ve iş ortamı farklıdır her yer için genelleme yapmak yanlış olur. karar sizin, umarım hayırlısı olur.
Merhaba Özhan Bey,
Ben Matematik Bölümü 2.sınıf öğrencisiyim ve Banka Müfettişi olmak istiyorum. İngilizce eğitimi ve diksiyon eğitimleri alıyorum. Bunun yanı sıra kendimi ne şekilde geliştirebilirim? Ve Banka Müfettişliği sınavlarına ne zaman hazırlanmaya başlamalıyım? Bankada hangi bölümde staj yapmam meslek açısından bilgi birikimi yapmama daha çok katkıda bulunur?
merhaba. hazırlık konusunda çok yönlendirme yapamayacağım zira bankaların uyguladığı sınavların içerikleri farklı olabiliyor. bazısı sadece genel yetenek tarzı yaparken bazıları da bilim dallarından sorabiliyor. onun dışında bence yapmanız gerekenleri yapıyor gibisiniz. daha 2 seneniz var, bu uzun bir süre. fikriniz değişse bile bu iki kurs ile kendinize yatırım yapmanız güzel. başarılar diliyorum.
Merhabalar
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Kariyer, iş yükü ve ücret başlıkları altında kamu ve özel bankaları değerlendirebilir misiniz?
merhaba. sorunuz çok genel bir soru. maalesef buna detaylı cevap vermem çok zor. kamu bankalarını hiç bilemiyorum o yüzden yanlış bilgi vermek istemem size. özel bankalarda ise dinamik bir yapıdan söz edebilriz. pazar payı yüksek olanlar onu tutmak için, düşük olanlar da büyümek için sürekli olarak rekabet halindedir. bu sebeple stratejiler değişkenlik gösterebilir, yapı daha dinamiktir. özel ve büyüyen bankalarda yeni fikirler üretebilen, verilen sorumlulukları yerine iyi getiren çalışanların kariyerlerinde ilerleme yolu açıktır. performans ön plana daha çok çıkar. bu anlamda özel sektörün daha yorucu ancak ilerisi için daha vaadedici yönleri var diyebiliriz. genel olarak bunları söyleyebilirim.
Merhabalar benim de nacizane bir sorum olacaktı belki biraz anlamsiz gelebilir ama bir bayan olarak müfettişliğin bayanlar için zor bir meslek olduğu kanaatindeyim seyahat konaklama vs. Sorum şu müfettiş yardımcısı olarak göreve başladıktan sonra uzmanlığa geçiş yapılabilir mi yapılabilirse bunların şartları nelerdir?
merhaba. son 2-3 yıldır bayan müfettişlerdeki işe alım oranlarının artış gösterdiğini söyleyebilirim. yeni nesil daha özgür ruhlu ve yeniliklere açık olarak geliyor. erkeklere göre kadınlar açısından daha zorlayıcı olabilir belki ama biraz maceracı ve kaşif bir ruhunuz varsa ve gezmeyi seven bir yapınız varsa yorucu ancak keyifli bir kariyer dönemi geçirebilirsiniz. bu uzun yıllar sürmez zaten türkiye için. tempolu gezmeler maks 2-3 yıllık zaman diliminde ara ara oluşur.
müfettişlikten uzman yardımcılığına geçiş teorik olarak mümkün ama pratikte pek karşılaşılan bir durum değildir. ikisi birbirinden farklıdır. eğer gezmeye sıcak bakmıyorsanız müfettişliğe girip kendi adınıza zaman kaybetmeyin derim.
Merhaba Özhan Bey
Üniversiteye yeni başlayacak birisiyim 4 gün sonra tercih dönemi başlıyor.Banka müfettişliği için sizce hangi bölümü ilk tercih olarak yazmalıyım?
merhaba. ilgili bölümlerden aklıma gelenleri yazmaya çalışayım, farklı bölümler de olabilir bunlar dışında. daha detaylı araştırın mutlaka.
iktisat, işletme, endüstri mühendisliği, istatistik, işletme mühendisliği, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, matematik, ekonometri
bunun dışında lisansı x bir bölümde yapıp master olarak iktisat, işletme, finans vb. yaparsanız o da olabilir. zaten işe alım sınav ilanlarında hangi bölümlerin başvurabileceği detaylı anlatılır. oralardan da bakabilirsiniz.
Merhabalar,
Bir kaç sorum olacaktı,
İşletme Mühendisi biri (İTÜ mezunu ) banka sektöründe kendine sağlam bir yer edinebilir mi ?
Yeni mezunların müf. yardımcılığında maaşları ne kadar oluyor ? ( bankadan bankaya değişir tabi ama ortalama bir değer söyleyecek olsanız ne derdiniz ?
merhaba. itü işletme müh mezunu tanıdığım müfettişler oldu ve sizin tabirinizle gidelim “banka sektöründe sağlam bir yer edinebilmiş” durumdalar. kısacası pek tabii mümkün. maaş bilgisi konusunda maalesef yardımcı olamıyorum ama varsa geçen sene işe girmiş arkadaşlarınızdan öğrenebilirsiniz.
İlginiz ve alakanız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar ….
Merhaba, bir sorum olacaktı.
Sizce ortalama bir maaş ve düzenli bir iş saati için bankacılık sektörü iyi bir yer mi ? Çalışanlar hem hayat seviyelerini yüksek bir düzeyde hem de ailelerine zaman ayıracak bir biçimde yaşamlarına devam edebiliyorlar mı ?
merhaba. çok genel bir soru cevabı zor yani. ancak şöyle cevap vermeye çalışayım banka kurumsal bir organizasyondur. çalışanlarına kariyer ve ilerleme imkanı sunar. maaş, sosyal sigorta, haftasonu tatil, resmi tatil, yıllık izin vb. hakları ve bu hakların alınmasında sorun yaşamazsınız. çalışılan birime göre iş yoğunluğu, zorluğu ve niteliği ve alınan ücret değişkenlik gösterir. genel olarak bankalar yüksek sayıda kişi istihdam eden ve kurumsal firmalar olduğundan çalışılması ideal yerlerdendir fakat kişilk yağınız ve hayattan ne beklediğinize göre seçim tabii ki sizindir.
merhaba çok güzel bir yazı olmuş teşekkurler.çalışma ekonomisi bolumunden yeni mezun oldum uzman yardımcılığı ve müfettişlik yardımcılığı sınavlara giriyorum.bolumum bazen bu konularda çalışmamı kolaylaştırırken (hukuk) bazı konularda (sayısal) zorlaştırıyor.iş işleyişinde de bole zorlanılır mı ve bolumum uygun mu sizce? şimdiden teşekkurler başarılarınızı dilerim
merhaba. hukuk aslında pek çok iş alanı için (bankacılık da dahil olmak üzere) bir temel seviye oluşturuyor. yani işin icrası aşamasında satış, iletişim, sözleşmeler vb. müşteri ile temas edilen noktalar ile işi yaparken uyulması gereken yasal mevzuat her zaman için en önemli konulardandır. bu bağlamda hukuk eğitimi size mutlaka bir ayrıcalık tanıyacaktır. ancak bu bahsettiğimiz temel seviyenin üzerinde daha komplike ve detaylı konu öbekleri vardır. bazı alanlarda daha analitik, rakamlara dayanan, belki datalarla veya teknik uygulamalarla uğraşılmasını gerektiren boyutlarda sayısal yeteneklerin kullanılması gerekir.
büyük organizasyonların sadece hukuki işlerine bakan departmanları vardır. eğer sadece hukuk ile ilgili kalmak istiyorsanız buralara yönelebilirsiniz ancak müfettişlik veya uzman yardımcılığında sadece hukuk alanında kalamazsınız mutlaka analiz, çözümleme, verileri yorumlama gibi sayısal yeteneklere de ihtiyacınız olacaktır.
peki bölümüm sizce uygun mu bu mesleğe.aldığımız eğitimler genel iibf eğitimleri bu konuda her bölüm uygun mu yoksa bazı bölümler daha mı uygun.çeko mezunu olmam meslekte bir kolaylık mı yoksa zorluk mu çıkarır(mesleki adaptasyon ve bilgi açısından)?
çeko dediğiniz çalışma ekonomisi galiba. genelde baktığınızda müfettişler iktisat ve işletme mezunudur. ancak diğer pek çok bölümden de pek tabi vardır. önemli olan sizin işe giriş sınavlarında göstereceğiniz performans, mülakatlarda beğenilip beğenilmeyeceğinizdir. işe girme işleri biraz da şans işidir. bir banka seçmezken başkası seçebilir. moralinizi bozmadan devam edin. tek bir meslekte de takılı kalmayın kariyer hedefi olarak. farklı meslekleri de araştırın. finans, muhasebe, kamu, dış ticaret, üretim sektörü vb. alanlara da bakın. kariyer uzun bir yolculuk bazen insanın kendini tanıması uzun yıllar da alabiliyor. önemli olan mutlu ve başarılı hissettiğiniz işte ve işyerinde çaışabilmektir. bol şans.
Özhan bey merhaba ben yakinda mufettis yardimciligina baslayacak olan yeni mezun biriyim. Benim merak ettigim bir konu var. Bir mufettisin sabite gecmesi yaklasik 7-8 sene sürüyor. Bu 7-8 sene boyunca is temposu dediginiz gibi yuksek mi yani 6-7 ay turnede misiniz? Yoksa zamanla azaliyor mu? Mesela 3 aya dusuyor mu? İkincisi diyelim mufettis yardimciliginin uygun olmadigina karar verdik. 1-2 senelik mufettis yardimciligi tecrubesi baska alanlarda kariyrr yolu aciyor mu? Yani 1-2 yillik tecrubeye sahip biri mufettis yardimciligindan ayrildiktan sonra hangi pozisyonlarda calisabilir? Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler
öncelikle hemen düzelteyim. 7-8 sene diye bir kural yok. 3-4 senede de sabite geçilebilir. gezme konusu çalışılan kuruma göre farklılık gösterebilir. kendi adıma konuşacak olursam genel müdürlük operasyonel denetimlerinde geçirdiğim süre boyunca (2011,2013,2015) hep istanbuldaydım. şube denetimlerinde olduğum zamanda blok olmamak üzere yarı yarıya gezdim diyebilirim.
1-2 sene henüz başlangıç seviyesi olduğundan bu yıllarda banka içi farklı bir birime geçmek sabit olarak değerlendirilmez zaten bu tarz bir durum da pek ortaya çıkmaz. 1-2 yıl sonunda farklı bir iş seçmeniz durumunda müfettişlik geçmişi somut olarak x yetisi veya y yetisi tarzında spesifik bir yetkinlik sunmayacaktır ancak tabi sizi tercih edecek kurum buna farklı bir gözle bakabilir. o sizde özel bir durum ya da meslekten gelen yetkinlik görmüş olabilir (ör: bankacılık tecrübesi vb.) bunun dışında 1-2 sene de olsa pek çok kişi arasında seçilmiş olmanın ayrıcalığını hissedersiniz, çeşitli illerde şubeler ve çalışanlar görmüş olursunuz, denetleyen tarafta olmanın nasıl birşey olduğunu deneyimlemiş olursunuz, kurumsal bir firmada çalışmış olursunuz, üst seviyede iş disiplini ve temsil beklentisi içerisinde görev yapmanın ne olduğunu görmüş olursunuz, 2-3 kişilik ekipler halinde takım çalışması içinde bulunursunuz, belki liderliğini sizin üstlendiğiniz bir veya daha fazla şube denetimi yapmış olursunuz ve iş dünyasında deneyim kazanmış birisi olarak özgüven sahibi olursunuz diyebiliriz.
Detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. Sanırım finansbank benim çalışacağım bankaya göre daha insaflı turne konusunda. Çünkü bize yaz döneminde (Nisan- Ekim arasında) sürekli mobil olacağımız söylendi. Eğer soruşturma olmaz ise ki hep oluyormuş diğer aylarda istanbul teftişleri olacağı söylendi. Belki de ben yanlış anladım bilmiyorum. Bende sanki blok olarak hiç istanbula dönmeden diğer teftişe başlanıyor gibi bir izlenim uyandırdı. Sabite geçme konusunda da bize söylenen ortalama 7 yıl sürdüğü ve büyük ihtimalle şube müdürlüğüne veya genel müdürlükte birim müdürlüğüne geçişlerin olduğu belirtildi. Sizin dediğiniz gibi 3-4 senede sabite geçiş olursa daha düşük pozisyonlara mı geçiş oluyor yoksa başarına göre yine üst düzey pozisyonlara gecisler olabiliyor mu?
evet turne konusu bankadan bankaya değişebiliyor açıkçası. blok olarak da uygulayanlar var. aynı şekilde 7 yıl da yine banka politikası olabilir tabi. ben sadece genel olarak her banka için aynı bir sabit politikası olmadığını vurgulamak istedim. 3-4 yıl sonunda geçilebilecek sabit ile 7-8 yıl sonunda geçilebilecek sabit arasında bir kıdem farkı olmasını bekleyebiliriz. yani örneğin biri müdür yardımcısı veya yönetmen şeklinde bir unvanla geçebilirken diğerinde örneğin müdür olarak geçilebilir. dediğim gibi banka özelinde bakmak lazım bu konulara. onu da işe girmeden araştırmak gerekiyor sizin açınızdan veya işe alım sırasında da sorabilirsiniz bilgi almak için.
Merhabalar,ben basvuru süreci hakkinda bir soru sormak istiyorum.Basvuru sürecinde hangisi meslege kabulumuz icin daha önemlidir.Ingilizce düzeyimiz mi mezun oldugumuz okul mu yoksa teknik bilgilerimiz mi daha önemlidir? Cevaplariniz icin simdiden tesekkürler.
merhaba. aslında kesin çizgilerle ayrıştırmak çok mantıklı olmayabilir ama cevap olması açısından kendi fikrimi belirtmem gerekirse şöyle bir sıralama yapardım: okul>ingilizce>teknik bilgi
başvuru aşamasının ilk adımı sınavdır. sınavda belirli bir başarıyı yakalayan öğrenciler mülakata davet edilir. sınavda ingilizce seviyesi de ölçülebilir, teknik bilgi de ölçülebilir veya sadece analiz muhakeme yetenekleri de ölçülebilir. kuruma göre değişiyor.
seçici insanlar tarafından mülakat aşamasına gelindiğinde aslında okul da ingilizce de teknik bilgi de bir noktada anlamsız hale geliyor çünkü bunlar kağıt üstünde belirlenebilir. esas önemli olan işe alım kararı verecek olan kişilerin sizi işe uygun olarak değerlendirmesi ve “beğenmesi”dir diyebiliriz. beğenme ölçütleri de kişiye göre değişebileceğinden bu konuda bir formül sunamam maalesef ama sizin sorduğunuz üçlüyü ne şekilde sıralarsak sıralayalım onlar birinci basamak bileşenleridir. işe alımı belirleyen süreç ondan sonraki ikinci adım veya kuruma göre belki 3-4-5 gibi adımlar olabilir.
cok tesekkürler iyi calismalar.
Merhaba Özhan Bey yazınız gercekten çok yardımcı oldu bunu için teşekkür ederim. Fakat merak ettiğim bir başka konu ise mesleğin maddi yanı. Şöyle ki bunu iki şekilde soracağım Müfettiş yardımcılığı ve Banka Müfettişliğinin aldığı maaşları merak ediyordum
maaş bilgileri gizli bilgiler olduğundan burada size rakam belirtemem maalesef. ancak genel olarak ve ilk yıllar için konuşmak gerekirse müfettiş yardımcılarının MT, ST veya uzman yardımcısı diye nitelenen pozisyonlara göre daha yüksek rakamlarla başladığını söyleyebiliriz. ancak ilerleyen yıllarda durum farklılaşabilir. hangi alanda MT olunduğu burada belirleyici oluyor. bu tamamen ilgili kurumun ücretlendirme politikasına bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durumdur.
Özhan bey merhaba,gerçekten çok açıklayıcı cevaplar veriyorsunuz dikkatle okuyorum.Sormak istediğim birşey var ben 2 yıllık önlisans dış ticaret bölümü okudum, bölüm ikincisi olarak bitirdim fakat o anki şartlardan dolayı lisans a geçiş yapmadım şekerbankta işe başladım,bilgi işlemci olarak ve bu süreçte açık öğretimden uluslararası ilişkiler okudum mezun oldum,şu anki işim gereği sürekli şehir dışı şubelere şube kurulumu için falan gitmekteyim,müfettiş yardımcılığı ile alakasız bir benzeme olsada teknik işlerden sorumlu olarak gitmekteyim.Bu hafta sonu müfettiş yardımcılığı sınavım var, Yabancı dil çok mu gerekli yani yabancı dille pek aram yok ama öğrenmeye açık bir insanım,fakat yazılı sınavı geçsemde üniversteiyi açıktan bitirmiş olmam mülakatta direk eleme sebeplerimi,birde işim gereği özgeçmişimi anlatırken sürekli şehir dışlarında görev almam herhangi bir artısı olur mu vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim
merhaba. yabancı dil konusunda açıkçası ezbere konuşmak dopru olmaz. bankasına göre farklı seviyede önem veriliyor olabilir. sınav ve mülakat başarınız sizi sonuca götürecektir. gezme konusu size mülakat aşamasında bir artı katabilir. işin gezmeyle ilgili kısmında zorluk yaşamayacağınızı belirtmiş olursunuz.
Özhan Bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Genelde meslekle ilgili olarak internette bolca spam bilgi var birinci elden düşünce almak çok değerli. Ben de bir kamu bankasının BT Müfettiş Yardımcılığını düşünüyorum. Bu işin teknoloji ile ilgili kısmının avantajları ve dezavantajları nedir? Bilgisayar Müh. mezunu birine tavsiye eder misiniz?
merhaba. bilg. müh. BT teftiş ile alakalı bir bölüm. sizin nasıl bir kariyer beklentiniz var bilemiyorum, ya da müfettişlik size uyar mı. işi yapan tarafta olmak ile denetleyen tarafta olmak farklıdır. belki işi yapan kişi olmak size daha çok mesleki tatmin sağlar onu çok kestiremem açıkçası. bt denetim ile süreç denetim veya şube denetim biraz farklı konulardır. bt denetim detaylarıan çok hakimim diyemem. içimde kalmasın görmek istiyorum diyorsanız başvurun işi görün beğenmez iseniz farklı şekilde devam edebilrisiniz. bt sektörü yüksek talep gören bir alan olduğundan iş sorunu yaşayacağınızı düşünmüyorum. size neyin uygun geldiği önemli.
Merhaba öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim ve sorulara olan alakanız için. Benim bu meslekle ilgili merak ettiğim konu şu, bu meslek içindeyken nasıl bir aile hayatım olur ? Eşim mesela yılın büyük bölümü evde yalnız kalmayı göze mi almalı. Eğer göze almalıysa bunun 3-4 yıl sonunda asgari düzeye ineceğinin bir garantisi var mı?
merhaba. evliler açısından ilk seneler zorlayıcı olabilir. kurumuna göre farklılık göstermekle birlikte (bazısı blok bazısı parça parça) yaklaşık 6 aylık bir dönem şehir dışında geçer. bir süre sonra bu gezme miktarları azalır ancak kaç yıl sonra ve ne kadar azalacağı da yine kuruma göre değişkenlik gösterir. bu sebeple bu tarz sorularınızı mülakat aşamasında dile getirebilir ve kurumun ilerleyen yıllar için müfettişlere nasıl bir yol çizdiğini öğrenebilirsiniz.
Merhaba,
Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Ben özel bir üniversitede ekonomi ve finans öğrencisiyim. Ana hedefim banka müfettişliği fakat bazı sorularım var. Özel okulda eğitim görmem işe alınma sürecinde bana engel oluşturur mu? Bir devlet okulunda iktisat bölümüne geçiş yapmamı tavsiye eder misiniz?
kendi bilgi birikimime göre devlet ya da özel farkı işe alımda kritik bir konu olarak ortaya çıkmıyor. IK işe alım anlamında üniversiteler farklı klasmanlarda değerlendirilir. en iyi diyebileceğimiz okullar 1. grup iken farklı üniversiteler de farklı kategorilere ayrılmıştır. bu noktada iyi okul mezunu olmak mutlaka bir katkı sağlayacaktır ancak işe alımda önemli olan bir birey olarak “kaliteniz”dir. iyi bir devlet okulu mezunu sınav performansı ve mülakatlarda başarı sağlayamayabilir ve tam tersi olarak özel bir okuldan mezun olup sınav ve mülakatta başarı sağlayabilirsiniz. yani kısacası devlet okulu mezunu olma şartı ben görmedim ve duymadım da. ancak uygulayanlar varsa onu bilemiyorum tabi.
Merhabalar mesleğinizin sabit bi çalışma alanı var mıdır? Çalışıp dönülen. Turneler bittikten sonra misal Mersin’de yaşıyorsam Mersin’e geri dönebiliyor muyum? Ve yıllar yıllar sonra sabit yeri oluyor mu oluyorsa istediğim yer mi oluyor? Bence ben doğru yoldayım saygılar 🙂
merhaba. sorunuz biraz karışık o yüzden bölüm bölüm cevaplamaya çalışayım. teftişte sabit bir çalışma alanı olmaz. genel olarak istanbulda ikamet etmek gerekir. bazı bankalarda lokal olarak yerleşim olabiliyor. ör: ankara, izmir gibi. ancak mersin için böyle bir opsiyon olamaz. ancak “iç kontrol” olarak düşünürsek dediğiniz şekilde şehirsel sabit bir yerleşimden bahsedebiliriz. belki mersin olmaz ama adana olabilir örneğin, yine bankasına göre değişkenlik gösterecektir.
teftişten sabite geçmek mümkün tabi. bankasına göre 3-4-5-6-7-8 vb. yıllarda şubelerde sabit görev almak mümkündür. eğer öyle bir niyetiniz varsa yöneticilerinize zamanı gelince uygun bir dille bu kariyer tercihinizi belirtebilir ve IK departmanı aracılığıyla ilgili bölge yöneticileriyle temasa geçilmesini sağlayabilirsiniz. kadro uygunluğu durumunda istediğiniz bölgeden bir şubeye tayininiz (şubedeki bir pozisyona) gerçekleşir.
Çok Sağolun mesleğinize olan isteğimi dahada arttırdınız.. 🙂 Özhan bey önemli bişey daha sormam gerekiyor.. Bankada müfettiş olmam için İngilizce gerekiyor yaaa bu bana yds Sınavı’nda mı Lazım olacak peki yoksa bankalar özel olarak düzenledikleri Sınavda yahut mülakatta mı İngilizce bilgimi sorguluyorlar ? Saygılar..
Yani yds sınavı Şart mı ? Ona göre kursa gideceğimmmm İngilizce Konuşmak için mi kursa yazılmalıyım yoksa yds notuma mı bakacaklar ? Bu yıl İngilizce kursuna yazılacağım inşallahtaaa bunu öğrenmem Lazım lütfen yardımcı olursanız sevirim…
selamlar Esra hanım. açıkçası bu dilbilgisiyle ve yazım hatalarıyla işiniz biraz zor onu söyleyebilirim 🙂 tabi sonuçta resmi olmayan bir ortamda yazıyoruz belki ondan özenmediniz, o da olabilir. sorunuza gelecek olursak genelde bankalar TOEFL, İELTS gibi sınavlardan belirli bir puanın üzerinde alanların sınav sonucunu kabul edebiliyor. onun dışında genelde kendi sınavlarını da yaparlar. yds kabul edenler vardır diye tahmin ediyorum ancak hepsi değildir. bence İngilizce kursuna yazılın sonuçta müfettişlik olmasa da her alanda işinize yarar. onun yanında dilbilgisi ve yazım kurallarında da kendinizi geliştirmenizde fayda olacaktır.
Teşekkür ederim ?? ben yazıda böyleyim. Yoksa günlük konuşmam Böyle değil Tabiki ve resmi bi yazıda dil bilgisi kurallarına uymaya çalışırım aslında da böyle daha rahat tek tek noktalama koy kelimeleri tek tek Sırala biraz uğraştırıcı ?? bi banka müfettişiyle daha konuştum bu arada bi arkadaşım sayesindeee ve özel sektörde gençliğiniz heba olur çok gezersiniz siz dedi benim on iki ay gezdiğim oldu dedi ve sabite geçerken sıkıntılı durumlar olur yani Binevi gençliğinizi kullanırlar sonra hiç istediğiniz gibi anlaşmazlar sizinle dedi. Kamuya bakın dedi ama ordada rekabet çokmuş. Yine Rahatlık yok yani ? rafa kaldırdım ben biraz banka müfettişliğini çünkü açıkçası ailevi konularda çok sıkıntı çekmek istemiyorum. Yani ailemle ilgili alakalı olmak isterim. Yinede çok yardımcı oldunuz Sağolun. Yazılacağım inşallah dil kursuna ve kamuya Yerleşme yönünde çalışmalarım olacak. Müfettiş olmasa bile farklı alanlar olabilir. Konuştuğum müfettiş uzmanlığı önerdii bakalım artık. Memurluğuda deneyebilirim Üniversite’de öğretim görevlisi olmayıdaaaa… O dedi her türlü kendinizi geliştirmeye bakın benim için pek tavsiye etmedi kendi mesleğini. Bakın işte dedi nereye doğru kısmette varsa yani misal dedi ben mali Müşavir olmak istiyordum dedi fakat banka müfettişlik Sınavına girdim birinci oldum dedi. Kısmet bu işler dedi. Ama gerçekten önce bi ingilizcenizi geliştirin dedi. ??? neyse kafanızı şişirdim çok pardon. Samimiyetinize ve yardımseverliğinize güvendiğim için bu kadar yazdım böyle.
Özenmemek asla değilll ama klavye nasıl yazıyorsa öyle yolluyorum ve iki günde bir girdiğiniz için vede daha fazla rahatsızlık vermemek için anlaşılır bir biçimde tüm kafamdakileri sormaya çalışıyorum ???
Yada söyledim işte herneyse işte yeterince fazla konuştum yine ??
Bu arada sabrım gelmediği için ve sizi bu yönde daha fazla rahatsız etmemek için öyle başka bi banka müfettişiyle konuştum ve size ondan geç Yanıt verdim çünkü kafamda hiç bi şey kalmadı hepsi yanıtlandı ??? ben biraz çok sorarım ve en ufak şeyde aydınlanmak için bileee çok basit sorular bile sorduğum olur. Artı dikkat ettim genelde iki günde bir yanıtlıyorsunuz fakat demin baktım aynı gün bile yanıtladığınız oluyorrrr sonuçta öyle böyle yanıtlıyorsunuz vallahi Sağolun ?? Sayfayı daha fazla meşgul etmiyeyimmm Sayfanın amacı aydınlığa kavuşmak ? ben sadece açıklama yapmak Gereği duydum.
Merhaba ben de bu sene mezun olacağım.ama nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum.okulla beraber kpss dershanesine mi gitmeliyim yoksa dil kursuna mı gitmeliyim? iki alanda da eksiklerim var açıkçası. çok kararsızım.şimdiden teşekkürler 🙂
bu sene dediğiniz 2016 sanırım. ağustos ayındayız çünkü. devlet düşünüyorsanız kpss kursu daha öncelikli olur ama özel düşünüyorsanız mutlaka ingilizce size artı sağlayacaktır. devlet mi özel mi kararını bence verip bence ona göre hareket edin.
Evet 2016 .çok teşekkür ederim cevabınız için efendim.
Merhaba, bankalarda sabite geçmek için verdiğiniz süre aralıkları işe başladıktan itibaren mi geçerli. Müfettiş yardımcılığı sürecini de içine alarak mı bu kadar yıllar sonunda sabite geçilme durumları var bankalarda, yoksa yeterliğimizi aldıktan sonra mı bu sabite geçme süresi işlemeye başlıyor. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
merhabalar. süreler işe başladıktan itibaren evet.
Öncelikle açıklayıcı ve bu meslek hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Boğaziçi üniversitesi iktisat veya işletme hedefliyorum. Benim ilk sorum bu meslek için iktisatta göreceğim ağır matematik mi daha faydalı olur yoksa işletmede boş zamanlarında kendimi başka konularda geliştirmem mi?Yani Boğaziçi iktisadın işletmesine göre bu mesleğe girerken avantajı varmıdır. İkinci sorum turnedeyken haftasonu tatilmidir ve Turne yokken hafta sonu tatilmidir.Turne olmadığı vakit iş turnedekine göre kolay mıdır. Haftasonu ve resmi tatiller dışında tatil bulunuyor mu?Turnedeyken hep 5yıldızlı yani kaliteli otellerdemi konaklanıyor en azından sizde nasıl dı.Şube müdürlüğü ve dahada ilerlemek için bankacılıkta en iyi seçenek müfettislik mi.Turnede benle birlikte bulunacak ekip genelde kaç kişi oluyor ve bay bayan karışık mı. Birde mesela müfettiş olduk şubelere aniden baskın falanmı yapılıyor kısaca anlatırsanız bunuda çok iyi olur :). Şimdiden teşekkürler.
merhaba. rica ederim, faydalı olabiliyorsa ne mutlu. çok soru sormuşsunuz 🙂 ama merak etmeniz güzel. iktisat veya işletme seçimi mesleğe direkt olarak etki eden bir konu değil hangisi size daha yakın geliyorsa onu tercih edebilirsiniz. turnede haftasonu tatildir evet. bazı bankalar turnede kalmayı mecbur kılabilir ancak genelde haftasonu turnede kalmak veya ikamete dönmek serbestliğine sahip olursunuz. tabi evli değilseniz turneden kalıp oraları gezmekte fayda var derim. işin kolaylığı ya da zorluğunn turneyle bir alakası yoktur. turne demek istanbul dışında şubeye gitmek demektir. sonuçta şube işi hemen hemen aynıdır. işin zorluğu gidilen şubelerin plasman büyüklüğü ve çalışılan müşterilerin kar merkezi, teminat yapısı ve kredilerin sorunlu olup olmamasına göre değişir. turnede kalınan otelin kaliteli olması önemlidir. oteller bankalara ya da teftiş kurullarına özel anlaşma yapabiliyorlar. her bankanın kendine göre bir gecelik konaklama limiti vardır. anlaşma yoksa pazarlık yaparak ve yöneticinizden izin alarak istediğiniz bir otelde konaklayabilirsiniz. bazen ufak yerlerde pansiyonda da kalmak zorunda kalabilirsiniz ancak rahat edeceğiniz ve konforlu bir otel seçmek hakkınızdır. uzun süre kalıyoruz çünkü. şube müdürlüğü şube kariyerinde üst noktadır ancak genel müdürlük kariyeri düşünüyorsanız şubeyi seçmek çok mantıklı olmaz. şubede kariyer istiyorsanız müfettişlikten başlamak iyi bir seçenektir. kısa zamanda süreçleri öğrenir ve yönetmen veya müdür yardımcılığı vb. unvan ile bankasına göre 3-4-5-6-7-8 yılda şubeye geçiş yapabilirsiniz. turnede genelde 2-3 kişilik ekip olur bazen tek de olabilir. kız erkek yapısı tamamen değişken bir konu. karışık da olabilir olmayabilir de. müfettişliğin ne olduğunu uzun uzun anlattım, üstte okuyabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler. Peki genel müdürlük için nasıl bir yol izlemeliyim.müfettişlik mantıklı olmaz mı.Daha mantıklı bir yol var mı?Ben iktisat mı işletmemi sorusunu müfettişliğe giriş sınavı için sormuştum.Sorulan soruları iktisatçımı daha rahat yapar işletmecimi diye ama direk etki etmiyor dediğinize göre bir işletmecide rahat yapar soruları.Bİrde çevrenizdeki müfettişlerin çoğunluğu iktisatçımı işletmecimi?genel müdürlük kariyer i için iktisat mı işletmeyimi önerirsiniz.Başka nasıl kariyer yolları izleyebilirim.Şimdiden teşekkürler.
rica ederim. iktisat işletme olayına fazla takılmayın bence. gm için de eğer amacınız gm kariyeri yapmak ise zaten müfettişlikten başlamak size zaman kaybı olacaktır. ancak birkaç yıl çalışayım sonra gm tarafına geçeyim derseniz müfettişlikle de başlayabilirsiniz. fakat müfettişlikten gelip her istediğiniz gm departmanına geçemezsiniz. bazı departmanlar için (ör:hazine) orda başlamak gerekir. çevremde de iktisat da var işletmede var, matematik de var, istatistik de var, uluslararası ilişkiler de var. iş konusunda veya sınav konusunda veya mülakatlarda iktisat veya işletmenin bir farkı yoktur. sizin sınav ve mülakat başarınız sonucu belirler.
galiba GM lık için bankaya uzman yardımcısı olarak girmek gerekiyor. GM kariyeri hedeflersem bu hedefime ortalama kaç yılda ulaşırım birde müfettişlik ten sonra 30lu yaşlarimda şube müdürlüğüne geçersem sosyal hayatım nasıl olur.Aile vb.
merhaba. elimden geldiğince herkesin sorularını cevaplamaya çalışıyorum fakat biraz siz olayı yaşam koçluğuna çevirdiniz gibi. kariyer ulaşılan bir şey değildir zaten içindesinizdir. sosyal hayatınızı ben bilemem. şube müdürlerinin hepsi aynı hayatı yaşamıyor. son kez cevapladım sorunuzu, ilginize teşekkür ediyorum.
Merhaba özhan bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Benim sorum ingilizceyle alakalı. Dil olarak için yeterliyim. Fakat tam olarak ingilizce bu işin neresinde. Sadece ayrıcalık olsun diye mi dile bu kadar önem veriyorlar, yoksa iş hayatım boyunca ingilizceyi çok sık mı kullanacağım..
merhabalar.bazen yabancılarla aynı ortamda bulunabiliyoruz. bankaların malumunuz yabancı ortakları var. yazdığımız raporlardan bazılarını ingilizceye çevirmemiz gerekebiliyor veya birebir olarak yabancı yöneticiniz de olabilir. bu tip durumlar dışında aktif olarak ingilizce kullanıldığını sanmıyorum. ayrıca da netice itibarıyla bir eleminasyon kriteridir. herkes en iyi işgücüyle çalışmak ister.
Önder bey öncelikle böyle bir konu açtığınız için ve yorumlari tek tek cevapladığınız için çok teşekkürler. Siz bir işveren olsaydınız ise alacağınız kişi Boun-iktisat ve Boun-isletme mezunundan hangisini tercih edersiniz? Bu iki kişide normal bir not ortalamasına sahip ve kendini yetiştirme durumu ise orta seviyede. Siz hangisini bu iş için seçerdiniz
merhabalar. ben de ilginize teşekkür ederim. öncelikle ismime bir daha bakmanızı rica ediyorum. sorunuza gelecek olursak benzer bir soruyu başka bir arkadaşımız daha sormuştu. copy-paste yapayim 🙂 “iş konusunda veya sınav konusunda veya mülakatlarda iktisat veya işletmenin bir farkı yoktur. sizin sınav ve mülakat başarınız sonucu belirler.”
ha yine derseniz ki hangisini alırdınız ben iyi olduklarını düşünüyorsam ikisini de alırdım.
İyi günler .
Yazınızı ve yorumları okudum ama buna ek birkaç sorum olacaktı . Ben Uluslararası İlişkiler öğrencisiyim ve seneye okulum bitiyor. Üniversite yıllarım bölümler arası yatay geçişle dolu olduğu için bölümünü severek okuyan biri değilim . Bunun içinde ne yapacağım konusunda kararsızım . Fakat şu sıralar banka müfettişliği nedense cazip bir dal olarak geliyor bana gerek banka hayatı olsun gerekse düzenli bir iş olarak olsun . Merak ettiklerime gelince şehir olarak atama yapılıyor mu kurum tarafından yoksa istenilen ildeki bankaya başvuru yapılıp kabul edildiği takdirde mi işe alım yapılıyor ? Bu konuda bilgi almak istiyorum . Bir de çalışma saatleri konusunda turneler veya stabil kurum açısından mesai saatleri dışına uzayacak yoğunlukta olur mu ?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Hayırlı günler .
merhaba. maalesef ilk sorunuzu anlamadım :/ ikinci sorunuza gelecek olursak mesai saatleri 9-6 gibidir genelde ancak iş yoğunluğuna göre bazen mesai olabiliyor.
İyi akşamlar, benim için tam olarak kurtarıcı niteliğinde bir yazı yazmışsınız. Öncelikle bunun için teşekkür ederim. Uludağ’da Uluslararası okuyorum. Ortalama bakımından şu an için bölüm birincisi konumundayım. İktisat ile çift anadal yapmak istiyorum. Banka Müfettişliğine giden yolda bunun bana avantajı olabileceğini düşünüyor musunuz? İkinci bir sorum da şu, liseden gelen eğitimimle de birlikte dil konusunda iyiyim ve geçen sene İspanyolca dersleri almaya başladım ufak ufak. Sizce meslek açısından başka bir dile yönelmeli miyim? Eğer öyleyse de hangi dili önerirsiniz? Biliyorum çok genel bir soru ama en azından fikir edinmiş olabilirim. Bunların yanında eğitimimde erasmus düşünüyorum. Bu ve bunlar gibi cvmizde artı olabilecek neler önerirsiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim 🙂
selamlar. tabi zengin cv her zaman için avantajdır sonuçta kendiniz adına fark yaratmış oluyorsunuz. bölüm çift anadal konusu direkt olarak işe girişinizi etkileyecek bir konu değil ancak dediğim gibi sizin için fark yaratacak bir unsur olacaktır, azimli ve çalışkan olduğunuzun bir işareti olarak görülebilir bilemiyorum ancak işe giriş açısından elzem bir özellik taşımıyor. sizin tercihiniz olacak bir konu.
dil konusuna gelecek olursak uluslarası iş dili ingilizcedir. iş öncelikli düşünüyorsanız ingilizceyi halletmenizi öneriyorum. diğer diller sonra geliyor bu konuda.
Merhaba benim merak ettiğim turneye çıktığınızda size araç tahsis ediyolarmı o şehirde
merhaba. evet bazı durumlarda otelin lokasyonu, şubeye uzaklık veya diğer unsurlara bağlı olarak araç talep edip şubeden veya bölge müdürlüğünden müsait araç varsa alabiliyoruz.
Merhabalar ortalama meslege baslama yasi kac acaba 25 26 yasinda basvurmak sikinti yaratir mi?simdiden tesekkürler
belirli bir yaş sınır yok ancak bazı bankalar 30 altı yaş kuralı koyabiliyorlar yeni işe alım yaparken. işe alım sınav ilanlarında belirtilir ordan da bakabilirsiniz yaş için.
Merhaba’lar
Öncelikle yazınızı büyük bir titizlikle inceledim.Gerçekten faydalı bir yazı
Şuan Akdeniz Üniversitesi Matematik bölümünde 4.sınıf Öğrencisiyim ve kariyerimi
Banka Müfettişliği olarak düşünüyorum.
Bir kaç sorum olucak ve şimdiden teşekkür ediyorum.
1)Ben bir bankanın Üniversite temsilciğini yaptım geçen senelerde
bu iş deneyimim ilerde bana kolaylık sağlarmı? Sizin başınızdan geçen bir olay varmı öğrenci olduğunuzda?
2)İşe başvuru takip nasıl yapılmalı?
3)TOEFL vb sertifikalar isteniyor mu? Bilgisayar eğitimi sertifikalarımın hepsi var? İlerde bana kolaylık sağlarmı?
4)Son sorum olarak gerçekten bu işi hayatımı adamak istiyorum bana verebileceğiniz tavsiyeler ve önerilerin hepsi bana yardımcı olucaktır.
İyi günler dilerim.
merhabalar.
1) kolaylık sağlayabilir, en azından bankayla ilgili bir ilişkiniz veya diyalogunuz olmuş. mülakat aşamasında merak uyandıran bir konu olabilir ancak hep hatırlatıyorum mülakattan önce işe giriş sınavında iyi bir dereceye sahip olmak gerekiyor. ikinci kısmı anlayamadım ama başımdan geçen bişey olmadı.
2) iş ilanları genelde bahar aylarında yayınlanır. bazen ara alımlar da olabiliyor. kariyer veya yenibir iş sitelerinden ve ilgi duyduğunuz bankaların internet siteleri üzerinden sınav ilanlarını takip edebilirsiniz.
3) toefl varsa işinize yarar tabi belirli bir puanın üstünde olması gerekiyor. bankasına göre değişir ama sadece toefl isteyen banka olacağını sanmıyorum. kendi ingilizce sınavlarını da yapabilirler.
4) hayatınızı işe adamayın 🙂 işe girip çalıştıktan sonra hayatımızın önemli bir kısmı işte geçiyor ancak hayatın hepsi bu değil. tabi ki kendimiz geliştirmek ve işimizi en iyi şekilde yapmak en önem verdiğimiz önceliklerdir fakat hayatın başka yönleri ve renkleri olduğunu da unutmamak lazım. kuru bir hayat bir süre sonra genel olarak ruhunuzu ve bedeninizi tüketecektir. başka birinde duymuştum size de aktarayım; hayatta üçlü sac ayağı gibi bir dengemiz vardır. bunlar: sorumluluklarımız, aile ve tanıdıklarımız, duygusal hayatımız. yani sorumluluklarımızı yerine getireceğiz, ailemizi-arkadaşlarımız-akrabalarımızı unutmayacağız sosyal olacağız ve birilerini seveceğiz. ben buna bir de hobileri ekleyebilirim. hayatta sizi düşüncelerden stresten uzaklaştıran, hoş vakit geçirmenizi sağlayan ve kendinizi daha anlamlı hissetmenize yardımcı olabilecek meşgalelerin önemli olduğunu düşünüyorum. diğer taraftan bu işte uzun yıllar çalışmak istiyorsanız da bunu ancak işe girip çalıştıktan sonra anlayabilirsiniz. işi sevdiyseniz iş de sizi sevdiyse zaten gerisi gelir merak etmeyin.
merhaba
Biyoloji bölümü mezunları da müfettişlik Sınavları’na girebiliyor mu ??
Teşekkürler
merhaba. bildiğim kadarıyla giremiyor ancak işletme veya iktisat master varsa olabilir. sınav ilanlarına bakabilirsiniz geçerli bölümler için.
Merhaba Özhan bey, internetteki fazlaca bilgiler arasından yazınız ilaç gibi geldi doğrusu. Çok teşekkürler:) Benim sorum şu olacak, bu sene İstanbul üni iktisata başlayacağım. Aklımda müfettişlik var. Tabi ki bölüme başladıktan sonra fikirler değişebilir ancak bu benim yaklaşık 3-4 senedir bir aile dostumuzun tavsiyesi ve benim de araştırmalarımla hayalim diyebilirim. Okurken neler yapabilirim? Nasıl bir çalışma prensibi oturtursam kurum sınavlarında başarılı olabilirim? Bildiğim kadarıyla ekonomi hukuk ve muhasebe istiyorlar. Genel kültür ve yeteneğin yanında. En baştan çalışmaya başlamam faydalı olur mu yoksa son 2 seneye bırakmak daha mı mantıklı olur? Bir de size göre mülakatta kişiyi sınav başarısından başka neler sivriltebilir? sertifikalar, katılınan kurslar, kulüplerde aktif olmanın artı bir getirisi olabilir mi? Bir de şöyle bir sorum var ki; üniversitede hem çift anadal hem erasmus yapmak okulun uzamasına neden oluyormuş çoğu zaman. okulu uzatmak istemiyorum sizce hangisini yamak daha mantıklı olur? Şimdiden çok teşekkür ederim 🙂
selamlar. evt daha çok başındasınız herşeyin. acele etmeyin bence ilk sene en azından dersleri düşünün, ilk adımı sağlam atarsanız sonrasıda zihninin daha berrak olur. ikide ve üçte biraz daha aksiyona girebilirsiniz erasmus vb. gibi. dil çok önemli, bir şekilde İngilizcenizi geliştirin mümkünse bir dil daha ekleyebilirsiniz buna. hayatın sosyal yönü de olduğunu unutmayın, sosyal aktivite olarak değerlendirin üniversite hayatınızı. aynı zamanda duygusal olarak da mümkün olabiliyorsa anlaşabileceğiniz birisini bulmanız güzel olur, bu anlamda ünv. çok güzel bir zamandır. hayattaki diğer dengeleri de es geçmeyin. ne olursa olsun, geçmişe dönüp baktığınızda “keşke” demeyeceğiniz şekilde yaşayın hayatınızı.
Merhabalar öncelikle çok başarılı ve yardımı dokunan bir yazı olmuş teşekkürler emeğinize sağlık. Ben Eskişehir’de İktisat bölümü 3.sınıf öğrencisiyim ve ileride hayatımı yapacağım meslekte sürekli olarak kendimi daha ileriye götürebileceğim (ileriden kastım kesinlikle mevki vs. değil kişisel olarak geliştirebilmek) şekilde sürdürmek istiyorum. Ve bu aralar banka müfettişliği/müfettiş yardımcılığıyla ilgilenmeye başladım. Yabancı dilim kusursuz değil ama kesinlikle “iyi”nin altında bir seviyede de diyemeyiz. Fakat yine de İngiltere’de birkaç aylık bir dil eğitimi görmek istiyorum. Ben şunu merak ediyorum: kendimi sürekli geliştirebilmek açısından doğru bir yönlendirme mi yapıyorum ve yeterliliğim var mıdır? Çünkü ben ezberden, notlardan, maaştan, unvandan ve mevkiden çok insanın kendisini ne kadar geliştirebildiğinin çok daha önemli olduğuna inanıyorum. Gerekli yeterliliğe sahip olduğumu nasıl anlayabilirim ve bu bakış açısı banka müfettişliği ile uyuşur mu zorlanır mıyım? Teşekkür ederim. 🙂
merhaba. aslında insani anlamda gerekli yeterlilik diye birşey yoktur bence. insan öğrendikçe aslında ne kadar az bildiğiniz farkına varıyor. ancak iş konusuna gelecek olursak kendinizi geliştirmeye göstermiş olduğunuz özen bence kendi başına çok önemli bir değer. bunu kaybetmeyin. zamanı geldiğinde sınava başvurur, sonucunuza göre belki mülakata çağrılır ve bu işi yaparsınız belki farklı bir hikaye gelişir şu an tahmin etmek zor. imkanlarınız ve istekleriniz çerçevesinde siz uğraşır çabalarsanız hayat da mutlaka size bir yönden bir fırsat sunacaktır. aramayan bulamaz. etrafın ve olan bitenin farkında olmak, meraklı kalmak, öğrenmeyi istemek her zaman önemlidir ve yaptığmıız meslek içinde mutlaka kattıkları vardır. hep söylemeye çalıştığım şey şudur bu tarz sorularda, sadece x bir iş için veya pozisyon için değil müfettişlik dahil olmak üzere hatayın daha genel alanları için de kazanımlar oluşturacak şekilde tavsiye vermeye çalışıyorum. bu anlamda doğru yoldasınız bence, kendiniz geliştirme yollarını görmeye başlamışsınız daha da farklı şekilde kendinize açılım alanları bulacaksınızdır eminim. aynen devam.
Bilgilendirmeleriniz için müteşekkir oldum. Bir konuda benim de sorum olacaktı. Ilerleyen yıllarda müfettişlikten ekonomik araştırmalar departmanına geçme imkanı veya ihtimali söz konusu olabiliyor mu? Şimdiden teşekkürler.
merhaba. ekonomik araştırmalar departmanı derken tam olarak nereyi kastettiniz bilemiyorum ancak tahminime göre biraz zor olabilir bu durum. banka ve uzmanlaşma durumlarına göre farklılık gösterebilir tabii ki ancak sanıyorum bu tarz birimler en baştan kendisi yetiştirmek üzere eleman almayı tercih eder gibi geliyor.
merhabalar,bir tanidigim bankaci kendisi sürekli isten cikartilmakla tehdit ediliyor görevi olmayan isleri yapmasi icin zorlaniyor.sorum su müfettisliktede böyle midir yoksa diger yeni giren pozisyonlara göre (mt gibi) yeri daha saglamdir diyebilir miyiz ?simdiden tesekkurler..
merhaba. sağlamlık kavramı açıkçası net kelimelerle ifade edilecek bir durum değil. halk arası bir tabirdir. müfettişlik kurumu kurumsal bir seviyedir ve bahsettiğiniz tarzda gayriciddi şekilde iş ortamı olmaması gerekir. banka müfettişliği “İç Sistemler Yönetmeliği” hükümlerinde tanımı yapılmış, kurumsal yapılarda faaliyet gösteren departmanlardır. müfettişler sınavlar ve mülakatlarla seçilerek işe alınırlar. ancak tabii ki her çalışanın performansı veya işe uyumu kusursuz olamaz. bazı çalışanlar kötü performans da sergileyebilir. kişi iyi çalışmıyorsa ve işveren ondan memnun değilse durum farklı olur, sadece müfettişlik için değil her çeşit iş için geçerlidir. açıklayıcı olmuştur umarım.
Merhaba özhan bey yazınız için teşekkürler öncelikle.Yakın zamanda bir banka müfettiş yardımcılığına başlayacağım. Yatılı bir okulda bir süre eğitim göreceğim. Bu eğitim sürecinin beni streslendirmesine gerek var mıdır acaba, işe girdikten sonra ki ilk dönemimde bana nelere dikkat etmemi, neler üzerine yoğunlaşmamı ve nelere hazırlıklı olmamı önerirsiniz. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
merhaba. eğitimde derslerinize önem verin. sınavlardan iyi not almaya çalışın. ilk etapta sınav notu bir nevi performans göstergesi olacağından yüksek not sizin açınızdan faydalı olur. işe girdikten sonra da işi öğrenmeye çalışın, bu konuda istekli olun. boş kaldığınız zamanlarda diğer raporları ve bulguları okuyun. kim neler tespit edip yazmış öğrenmeye çalışın. bu ve benzeri şekilde mesleki bilginizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Merhaba,
Benim sorum; her ne kadar bankadan bankaya ve subeden subeye degisiyor olsa da Uzman yrd. ile Muf. yrd’lıgının günlük çalısma saatlerinin nasıl oldugu?
merhaba. biraz genel bir soru. açıkçası bu şekilde bir karşılaştırma pek yapamam. birimine ve bankasına göre değişir. mesai saatleri üzerinden bir karşılaştırma kriteri oluşturmayın bence. yapılan işin niteliğine ve size olan uyumuna bakın. işi seviyor ve kariyer olarak geliştiğinizi hissedebiliyorsanız saatler gelip geçer farkında bile olmazsınız.
Müfettiş yardımcılığı konusunda ciddi bir deneyime sahipsiniz,iyi bir geliriniz olsa da bu maaşa bu işi yapmak yerine 2000-2500 alsam da memur olarak stressiz bir hayatım olsaydı dediğiniz oluyor mu hiç? Son zamanlarda bunu uzman ve müfettiş yardımcısı bazı kişilerden duydum.
bu soru biraz felsefik bir soru açıkçası. herkesin hayattan beklentisi ve mutlu olduğu yönleri farklıdır. bir kişi kırsal bir kesimde yaşamaktan zevk alırken diğeri bundan çok sıkılabilir. bir kişi için makarna patates yeterli bir besinken başka biri şarap ve biftek yemeyi arzulayabilir. bir kişi ikinci el ekonomik bir arabaya binmek isterken başkası yeni model lüks bir araca binmek isteyebilir. bir kişi daha çok gelir beklentisiyle daha çok stresi kaldırmayı tercih edebilir. kişiye göre değişen bir durum. hangisini kendinize yakın görüyorsanız sizin doğrunuz o olacaktır.
Merhaba, öncelikle sorularıma verdiğiniz zekice ve samimi yanıtlarınızdan dolayı teşekkür ederim.
Şunları merak ediyorum.
1-Müfettiş yardımcılığında ve Uzman yardımcılığında kaç yıl sonra ve hangi koşullar sağlandığı takdirde istediğiniz şehire atanabiliyorsunuz? (Umarım “atanmak” doğru kelime olmuştur.)
2-Bu mesleğin yurtdışı avantajları nasıldır?
3-Örneğin ben X bankası müfettiş yardımcılığını (en büyük hedefim) kazanmak istiyorum fakat; malum mülakat aşamasında elenmekten de korkuyorum. Bu durumda (bana göre daha sıradan olan) Y bankasının sınavlarına girip kazanıyorum ve göreve başlıyorum .Bir yıl sonra (min.) 85 toefl da edinip X bankasının sınavlarına girdiğimde(deneyimimden dolayı) diğer adaylara göre şansım daha yüksek olur mu?
(Sorularımın bir çok cevabı olması halinde, kendi bankanızı baz alarak cevaplandırmanız yeterli olacaktır.)
Teşekkürler.
merhaba.
1-bankasına göre değişir. ortalama 4-5 yıl diyebiliriz. benim basedeceğim konu atanmak değil sabite geçmek olabilir. müfettişlikte belli bir yıldan sonra yöneticileriniz ve IK tarafıyla konuşularak talep ettiğiniz ilde uygun kadro durumu varsa şube tarafına geçiş yapabilirsiniz.
2-pek vardır diyemeyiz
3-deneyimin avantajı olur. tabi kesin alırlar diyemeyiz böyle bir yönlendirme yapmam doğru olmaz. ayrıca y bankadaki deneyiminiz x dediğiniz banka tarafından sayılmayıp siz sıfırdan başlayacaksanız ona göre kendinizi ayarlamanız gerekebilir motivasyon olarak. yani deneyim sayılıyorsa ok, ama sayılmıyorsa bundan arahatsız olmayacağınızdan emin olmanız lazım.
Merhaba Özhan Bey
Benim sorum tazminatlar ve işten ayrılışlar ile ilgili olacak.
Acaba tazminat ödemesi çok yüksek meblağ olmakta mıdır? genel bir soru oldu ama
oransal olarak veya tahmini kaç maaş olabilir bu istifa tazminatı.
Akademisyen olmak istiyorum.
Master ve doktora için okula devam edilebilecek bir boş zaman ve imkan
oluşturabilir miyim acaba?
Bankanın bu eğitimim konusunda desteği nasıl olabilir acaba.
Derslere gitme imkanım olabilir mi.
Her ikisi tabi ki benim için zor olacaktır
Kesin bir cevap değil sadece yorumlarınızı ve düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum.
Kamu bankası müfettişliği ve İstanbuldaki bir üniversiteyi baz alarak soruyorum.
Teşekkür ederim. Saygılarımla
merhaba. tazminat dediğiniz sanıyorum bankaya ödenecek olan tutar. bu rakam bankanın size verdiği eğitime istinaden talep ettiği tutar olabilir. yani eğitim verdiği için onun dönüşünde belirli bir süre (ör:2 yıl) çalışmanızı şart koşabilir. eğer erken ayrılırsanız da azalan bakiye olmak kaydıyla bu tutarı ödemeniz gerekebilir. bu rakam değişkendir o yüzden net rakam veremem ayrıca kamu bankalarına nasıl bir uygulama var onu da bilemiyorum ancak işe girişte sözleşmenize ek olarak bir taahhüt imzalarsanız orda eğitim tutarı yani ayrılma durumunda tazminata konu tutarı görebilirsiniz.
master konusu da yine bankaya göre değişecek bir konu. bazı banka ör 1 gün işe gelmemenize müsamaha gösterebilir IK süreciyle ilgili bir konu. ancak sonuçta bir çalışansınız, o sebeple çalışanının master için çalışmaması çok mantıklı olmayacaktır bir işyeri için. onun dışında yöneticilerinizi uygulayacağı kolaylıklar olabilir. ör: erken çıkmanıza izin verebilirler vb. ya da belki bankanın anlaşmış olduğu bir üniversite vardır ve onlar fiyat indirimi, işyerinde ders verme gibi şeyler uygulayabilir.
Mrb Ozhan bey,
Banka denetimleriniz nasıl oluyor? Sabah 8’de bankaya mı gidersiniz yoksa akşam kasa sayımı zamanında mı ?
Diğer sorum da nasıl oluyor da banka denetimlerini aniden yapabiliyorsunuz? Yani o şehirdeki şubenin, banka müfettişlerinin geldiğinden haberi önceden olmuyor?
merhaba. banka derken sanırım şube demek istediniz. şube denetim başlangıcı kasa sayımıyla olur. sayım sabah da olabilir akşam da olabilir. bazı bankalar sabah tercih eder bazısı akşam tercih eder, değişkendir yani.
haber alma konusu da hassas olduğumuz bir konudur, bu konuda gizliliğe önem veririz. ör küçük yerde otel rezervasyonu yaparken banka ismi vermeyiz vb.
Banka müfettişliği stresli bir iş mi? Sonuçta siz denetlenen değil denetleyen kişisiniz.
merhaba. her işin kendine göre zorlukları vardır. müfettişlikte de tabi ki zorlu stresli anlar oluyor muhakkak ancak çok ağır ve stresli dersek yanlış bir tanımlama yapmış oluruz. aslında önemli olan konu stresten ziyade sorumluluk bilincidir. bizler sorumluluk bilinciyle hareket etmek zorundayız her zaman. o yüzden onun ağırlığını taşırız üzerimizde. fevri olamayız, ölçülü olmalıyız, yazdıklarımız ve davranışlarımız itibariyle özenli olmalıyız. denetlenme kısmına gelecek olursak, bence denetlenmek her zaman için denetlemekten daha streslidir diye düşünüyorum.
Okul bitince toplam kaç bankanın sınavlarına girdiniz ve kazandınız? Ben 5 bankadan mülakat aşamasında elendim ve malesef tekrar basvuramıyorum.
Bana göre garip bir olay oldu;benim odtü mezunu arkadasım benden daha cok sınava katıldı olmadı .toefl olmadığından iş bankasına girememişti. toefl dan 92 alıp iş bankası sınavına girdi ve uzman yardımcılığını kazandı. Sizce piyasadaki bir cok sıradan bankanın bu kişiyi elemesi ama en prestijli bankalardan biri tarafından kabul alması normal mi?
mülakat konularında ben bu anlamda pek şaşırmam. çünkü hem mülakat sürecinde pek çok değişken var hem de mülakata/sınava giren kişinin özellikleri çok değişken. hep mülakatta elenmek de ilginç olmuş. ben de 3-4 banka sınavına girdim diye hatırlıyorum. bir banka beğenmezken başkası beğenebilir, çok normal. banka sınavı derken hangi sınav türünü kastettiğiniz de önemli. müfettişlik mi mt/st mi örneğin. belki arkadaşın profili müfettişliğe uygun değildi o yüzden uzman yardımcılığından başarılı oldu bilemiyorum.
kişinin istekleri de önemli. benim girdiğim müfettişlik mülakatında bir arkadaş gezmeyi sevmediğini söylemişti mesela. dolayısıyla kendi kendini elemiş oldu bu durumda. dediğim gibi bireysel ve öznel unsurlar da içerdiği için mülakat konuları biraz karmaşık.
-Yarın Şırnak’da bir şube denetleyecek olsanız,sizi oraya göndermeden çeşitli güvenlik önlemleri alınıyor mu? Doğu sehirlerine rahatlıkla,korkusuzca gidebiliyor musunuz?
Veya şimdiye kadar doğu denetimlerinde kötü tecrübeler edindiniz mi?
merhaba. ben doğu bölgelerine denetime gittiğimde herhangi sorunla karşılaşmadım fakat yakın zamanda bazı şehirlerde bazı olayların olduğunu gözlemleyebiliyoruz. böyle bir durum söz konusu olursa uzaktan denetim gerçekleştiriyoruz çözüm olarak. evrakların taratılması yöntemiyle denetimi gerçekleştiriyoruz.
finansbank bugün iflasını verse hangi bankalara geçmeyi düşünürsünüz?
öncelikle şunu belirteyim ki günümüz koşullarında bahsettiğiniz gibi bankalar öyle bir günde iflas vermez 🙂 finansbank da büyük bir banka yani böyle bir varsayımın gerçekleşme ihtimali oldukça düşük. her ne kadar düşük bir ihtimal de olsa sorunuza cevap olması açısından şöyle diyebilirim:
açıkçası ilk etapta başka bankaya geçmeyi düşünmem. zaten yıllardır bankacılık sektöründeyim ve çalışma koşulları anlamında kendi bankam dışında pek az banka var çalışmak isteyebileceğim. bir süre farklı sektörler ve iş alanlarını değerlendirirdim. eğer olmayacak gibi hissedersem de bankacılığa dönerdim.
Mrb cok ilginc bir sey oldu. arkadasım 14 odtu mezunu ve 1.5 yıldır toplam 9 bankanın uzm.ve müf. sınavlarına giriyor ve sürekli mülakatlarda eleniyordu. son olarak turkiye’nin en prestijli bankalarından birinin uzm.yrd’nı kazandı ve hepimiz cok sevindik . çocuk tum evrakları teslim etti ve istanbul’a gitmeye hazırlanırken, dun geri dönduler ve nedenını bıldıremeyeceklerını ve kendısını alımın olmayacağını soyledıler. Bu durum hakkında ne düsünuyosunuz? Biz bir anlam veremedik.
durum ilginç gerçekten. açıkçası benim de bir fikrim yok neden olabileceği ile ilgili. belli ki arkadaşınız yazılı ortam üzerinde başarı sağlıyor fakat mülakatlarda sorun yaşıyor. pek çok sebebi olabilir bilemiyorum; karakter, konuşma, fiziksel özellikler vb. şeyler aklıma geliyor, başka da bir fikir yürütemiyorum açıkçası.
Merhaba Özhan Bey
Vakit ayırdığınız için teşekkürler.Bir kaç sorum olacak.Aile bireylerinden(abi, abla) birinin başvuru yapılan bankada çalışıyor olması avantaj mıdır dezavantaj mıdır? Müfettiş yardımcılığının oryantasyon ve eğitim süreci hakkında bilgi verir misiniz(süresi içeriği vs) ? işe alım kararından ne kadar süre sonra aktif bir çalışma hayatı başlıyor? Tesekkür eder iyi günler dilerim
merhaba. işe alma durumu olan kurumda yakın olması referans anlamında katkı sunabilri fakat işe alınacağı garantisi sunmaz pek tabii ki. kişinin işe uygun olup olmadığı ve işe alma kararı verecek olan yöneticilerin de takdiri önemlidir. eğitim oyantasyon kuruma göre değişecektir. müf yardımcılığı girişinde uzun bir eğitim dönemi olur. bazı kurumlarda 2-3 ay bazılarında daha az olabilir. sonrasında şubelerde sizden kıdemli olan üstatlarınızla birlikte çalışmaya başlarsınız. onlar size işleri gösterir, yardımcı olur, teammülleri öğretir. böylece devam eder.
Merhaba Özhan bey,
Banka müfettişliği mesleğini seçmeseydiniz hangi alana yönelirdiniz?
Bir de sabite geçtiğinizde hangi şehirde kalmayı düşünüyorsunuz?
merhaba. aslında ben altyapı olarak mühendisliğe yakınım diyebilirim. fen lisesi mezunuyum. ancak mühendislik istemediğim için üniversitede iktisat bölümüne ve sonra da iş olarak da müfettişliğe yöneldim. aslında baktığınız zaman analitik düşünme ve çözümleme yapabilme becerisi istediğinden mevcut işim eğitim ve kişisel altyapıma uygun diyebiliriz. müfettiş olmasaydım mühendis olmak isterdim. yazılım üzerine çalışmak isterdim. zaten hobi olarak da web ve mobil konularıyla ilgileniyorum ve kendi çapımda projeler yapmaya çalışıyorum.
Oncelikle yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum,cok faydalı oluyor ve bu site için size cok tsk ederim. Soruma gelince; Odtu mezunusunuz. YURTDISI deneyimiz de var . Neden yurtdısında hayatınıza devam etmek yerine turkiyede kalmayı sectiniz?
selamlar. sitem ve yazılarım faydalı olabiliyorsa ne mutlu. ilginize teşekkür ederim. sorunuza gelecek olursak ben yurtdışında bulunduğum dönemde 18 yaşındaydım ve değişim öğrencisiydim. o dönemde orda kalmak istemedim çünkü hem yaşım küçüktü, tek başıma çok zor bir macera olurdu benim için hem de zaten burada iyi bir üniversite kazanmıştım. ilerleyen yıllarda da dönem dönem isteğim oldu yurtdışında yaşama konusunda fakat zamanla sanırım istanbula alıştım ve şu anda pek öyle bir isteğim bulunmuyor. ama zaman ne gösterir bilemeyiz, hayatta büyük konuşmamak lazım.
you already working hard and you have no free time a lot. So how you cud create a site like that and relate with this like much? Congrat Ozhan!
Thanks for good words. Well I am interested in webmastering for a long time. It’s a bit of passion for me, I think that’s why I could make a site like this.
İşinizden dolayı haftaiçi genel olarak hangi saatlerde yatıp kalkıyorsunuz?
Ve her ne kadar iyi bir konumunuz olsa da, özel sektörde çalıstığınız için geleceğe bakarken özgüvenli misiniz yoksa bazen işten çıkarılma korkusunu yasadıgınız oluyor mu?
yatma kalkma saatlerimi niye merak ettiniz, ben de onu merak ettim ama cevap vereyim yine de:) yatma saati değişebiliyor benim, genelde 12 civarı yatıyorum. kalkma da sabah mesai saatine göre değişebiliyor 6-7 gibi saatler diyebiliriz. özel sektör tabii ki her zaman için talepkardır kamuya nazaran, öyle tahmin ediyorum. ben de elimden geldiğince işimde iyi olmaya çalışıyorum. geleceğe bakarken tedirgin değilim açıkçası, ancak kimse yarın ne olacağını bilemez hayat her zaman sürprizlerle doludur. planlı olmayı ve kendime hedefler koymayı severim fakat her zaman için bir esneklik payını da bırakmak lazım. doğanın kanunu böyle, mutlaka bir belirsizlik payı vardır hayatta.
Uyuma saatlerinizi sormamın nedeni; bir müfettişin yatma-kalkma saatleri hakkında ortalama bir fikir edinmekti. Diğer meslektaşlarınızın da çok farklı olacağını sanmıyorum ve her birine tek tek soramayacağım için size sordum.Yanıtınız için teşekkür ederim.Sitenizi ilgiyle takip ediyorum. Az da olsa gezip gördüğünüz yerler hakkında bazı videolar paylaşsanız daha da güzel olabilir diye düşünüyorum.
Üstat merhaba,
Özel bir bankada Müfettiş Yard. olarak görev yapiyorum. Fakat kamu bankalarindan birine geçiş yapma amaçli sinavlarina girmeyi planliyorum. Sizce kıdemli müfettiş yardimcisi olmak üzere iken sifirdan başlamak mantikli midir?
burada beklentiniz önemli. sizi ne memnun edecek bu yeni görevde eskisine nazaran. daha yüksek maaş veriyor olabilir belki, eğer amacınız daha çok kazanmaksa mantıklı bir hareket olur. belki istediğiniz bankayı algısal olarak daha çok seviyorsunuzdur veya orada daha iyi bir çalışma ortamı vardır belki size göre, o zaman da yine mantıklı. ancak iş koşulları, maddi getiri veya genel olarak mutlululuk kriterlerinde bir iyileşme hissetmeyecekseniz de mantıksız olur. sırf “değişiklik olsun” diye olmaması lazım yani, bu haliyle yeterli bir gerekçe olmaz bence.
Hemfikiriz Üstat teşekkür ederim.
Merhabalar Özhan Bey. Öncelikle böyle bir site
Meydana getirip yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Ben bilgisayar mühendisliği mezunuyum ve bu sene banka müfettiş yardımcılığı sınavlarına hazırlanıyorum. Benim size birkaç sorum olacak:
1-Bankaların işe alımında yazılı sınavda alınan puanın sizce önemi nasıl? (yanı barajı yüksek geçmekle sınırda olmanın ciddi bir farkı var mı ?)
2-Sizce kamu banka mülakatlarında torpil olayı var mıdır?
3-Haftasonları tatil mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
merhaba. sınav önemlidir çünkü diğer rakiplere göre sizin ayrışmanız lazım ancak burada önemli olan mülakata çağrılacak dilime girmektir. bu kısımda birinci de olsanız onuncu da olsanız mülakata çağrılıyorsanız eğer sıralama çok önem arzetmez, sınavda önünüzde yer almış kişiler işe giremediği halde siz girebilirsiniz, mülakatta siz daha çok beğenilebilirsiniz. torpil kavramı açıkçası benim size şöyledir böyledir var yok şeklinde cevap dönebileceğim bir konu değil maalesef. böyle bir kavramın varlığı bile başlı başına utanç duymamız gereken bir konudur. eğer bir kurum da kendisine kurumsal demek istiyorsa bu kavramdan uzak olmalıdır her zaman için, içerisinde barındırmamalıdır. çünkü uzun vadede hem kuruma zarar verir hem de ülke ekonomisine zarar verir. hiç bir görev hak edilmeyene verilmemelidir, esas olan liyakattır. haftasonları genel olarak tatildir, arada mesai vb. durumlar olabilir iş durumlarına göre.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Mesleğiniz ego tatmini yapmayı seven biri için uygun bir meslek midir? Müfettişlik mesleğinin prestijini ego tatmini açısından da kullanan meslekdaşlarınızın olduğunu düşünüyor musunuz?
mesleğimiz ego tatmini açısından mükemmel fırsat sunan bir meslektir açıkçası. çünkü belirli yetkileriniz var ve siz denetleyen taraftasınız. soru sorma yetkiniz var ama bu soruları hangi üslupla soracağınızı kontrol etmek çok kolay değildir. veya bilgiyi isterken ki tarzınız biraz size kalıyor. bazısı sert yaklaşım gösterir bazısı daha insancıldır. kurum kültürüne göre de değişebilen bir konu. bazı kurumlarda “müfettiş sert olmalıdır” gibi bir algı olabiliyor, bu tarz ortamlar da ego tatmini yapmak isteyen arkadaşlar için bulunmaz nimet niteliğindedir. ama yazımda da belirttiğim gibi çağımız sertlik despotluk çağı değil artık, iletişim ve paylaşım çağı yaşıyoruz. bugün istediğiniz ünlüye, devlet adamına cebinizde taşıdığınız bir cihazla ulaşabiliyorsunuz. görev bilinci ve profesyonellik ve ciddiyet her zaman olmalıdır ancak meseleyi fazla abartıp yapay seviyelerde olmamak lazım.
Özhan Bey merhaba,
Merak ettigim bir konu var. Müfettiş yardimciliği alimlarinda bankalar adaylar hakkında istihbarat yapiyor bildiğim üzre. Söz konusu adayın KKB skoru 1300 küsürlerde ise fakat kullandigimbir takım krediler ( konut gibi) varsa, bu alimina engel midir? Özellikle işbank gibi veya vakıfbank gibi kriterleri yüksek tutan bankalarda?
merhaba. açıkçası kkb incelemesi var mı yok mu veya varsa içeriği nasıldır o konularda detay bilgi sahibi değilim. ancak hangi durumlarda kkb incelemesi sorun yaratabilir ona değinmeye çalışayım. bankada çalışmak istiyorsanız kkb kaydınızda ilk olarak olmaması gereken şey kanuni takip kaydıdır. yani yasal takibe düşmüş ve ödeme yapamadığınız borç bakiyesi gibi durumların olmaması gerekiyor. onun dışında kullandığınız kredi kartı, krediler, kmh dediğimiz eksili mevduat hesaplarında da geri ödemelerinizi düzgün olması lazım yani gecikmeli ödemeler olmaması lazım. kredi kullanmış iseniz bunu başkası adına değil kendi adınıza kullanmış olmanız gerekir ve ödediğiniz aylık taksitlerin gelirinizle orantılı olması gerekir. çok ağır bir borç yükü altında olmanız durumunda şüpheci bir yaklaşımla değerlendirilebilirsiniz ancak borç yükünüz makul seviyede ise ve borcun mantıklı bir açıklaması varsa ve dediğim gibi aylık gelirinizle orantılı bir taksit yapısı varsa işe giriş ve devam sürecinde sorun olma potansiyeli düşüktür ancak yine de özenli tutumu elden bırakmamanız gerekiyor. ağır borç yükü bir banka personeli için risktir her zaman için. puanları da baremlere göre değerlendirmek lazım. sayısal anlamda çok düşük bir puansa sıkıntı yaratır ancak orta seviyelerdeyse bu bir sorun değildir. puanı hangi faktörlerin düşürdüğünü (ör: kanuni takip, gecikme vb.) bahsettim. bunlar ve taşıyabileceğinizin üstünde bir borç yükü yoksa kkb üzerinden işe alım engeli yaşayacağınızı sanmam.
özhan bey merhaba.ben de haziran 2015 mezunuyum. özel bir bankanın müfettiş yardımcısı pozisyonu için başvurdum. SPK düzey 3 ve türev araçlar lisansı sahibiyim.bu lisanların işe alınmam konusunda yardımı olur mu.eğer müfettiş yardımcısı olursam bankam bana bu lisanlar için bir tazminat veya bir maaş artışı yapar mı ?
merhaba. ilgili sertifikalar sizin için artıdır. erkenden alıp cebinize koymuş olmanız güzel. direkt olarak işe alım veya maaş konularında etkisi olmayabilir belki ancak ilerde faydasını görecebilirsiniz. örneğin yatırım kuruluşlarında müfetişlik için ileri düzey 3 gerekiyor veya bazı yöneticilik pozisyonlarından da yine gerekli olabiliyor. banka müfettiş yardımcılığı için gerek şart değil ancak birey olarak kendiniz geliştirmeye özen gösterdiğinizin bir işareti olarak mülakat aşamasında artı katabilir.
Özhan bey merhabalar,
Bankaların kendi yaptıkları İngilizce sınavları hakkında bir bilginiz var mı acaba? Merak ettiğim YDS’de olduğu gibi her konudan (siyasi, kültürel, bilimsel vb.) kelimeler olan tarz da mı sorular olur yoksa daha çok bankacılık ile ilgili kelimelerin bulunduğu sorular mı olur? Bir de YDS sınavına hazırlanır gibi hazırlanmak yeterli olur mu sizce?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
merhaba. açıkçası ben gireli uzun zaman oldu ve içeriğini pek hatırladığımı söyleyemem. ancak bankacılıkla iligli teknik ingilizce olacağını sanmam, daha ziyade günlük hayata dair olur diye tahmin ediyorum veya bilindik kapsamda olur. teknik soru olsa bile az sayıda olur diye düşünüyorum. bazı bankalar YDS, TOEFL, IELTS de kabul edebiliyor. sınav ilanlarına belirtirler hangi sınavdan kaç puan istediklerini onlara da bakın isterseniz işe alım zamanlarında veya eski ilanlardan.
özhan bey. iç kontrollör uzman yardımcılığı ile müfettiş yardımcılığı arasında. müfettiş yardımcılarının şehir dışında denetime gitmesi dışında ne gibi farklılıklar var ?
merhaba. iç kontrol ve teftiş ayrımında bahsedeyim biraz. genel olarak temel fark şu diyebiliriz: iç kontrol daha çok konuya bakar ancak daha az detaya iner, teftiş ise daha az konuya bakar ancak daha detaylı bakar. yani teftişte bir şubeyi tamamen vey bir birimi ya da süreci tamamen gözden geçirme ve güvence verme söz konusu iken iç kontrol için konu ya da başlık bazlı inceleme söz konusudur.
Merhaba, sizce uluslar arası ilişkiler ve iktisat arasında bir fark olur mu işe alım sürecinde? Bir de yüksek lisans önerir misiniz ekonomi alanında?
merhabalar. çok büyük bir fark yok aslında ikisi arasında. işe alım anlamında. ekonomi yüksek lisans için biraz geniş bir alan, eğer akademik ilerlerim düşünceniz yoksa biraz zor bir yüksek lisans olabilir. onun yerine finans veya mba de düşünebilirsiniz, tabi tercih sizin. kendinize yakın görüyorsanız yapabilirsiniz.
Özhan Bey Merhaba,
Kamu bankalarının, özel bankalara göre çalışma şartlarının daha rahat olduğunu söylüyorlar. Sizce bu doğru mudur ? Kamu bankaları ile Özel bankaların aralarında ki farklar nedir ? Ayrıca kafamızda ki sorulara ışık tuttuğunuz için teşekkür ederim.
merhabalar, teftiş için soruyorsunuz sanırım. bu tarz sorular daha önce de sorulmuştu diğer cevaplardan da bakabilirsiniz. bankalar malum çok sayıdalar ve hepsinin farklı kültürü olabilir. özellikle teftiş birimleri daha gelenekçidir ve banka içinde kendilerine özgü üslupları, tarzları, yaklaşımları olabilir. genelleme yapmayı çok tercih etmiyorum, zira kamuda da hiç çalışmadım. ancak kısa şekilde ifade etmek gerekirse özel bankaların daha hareketli ve dinamik olduğundan bahsedebiliriz. banka ölçeği büyüdükçe belki bu dinamiklik seviyesi az da olsa azalıyor da denilebilir. siz kendi yapınıza uygun olana yönlenmelisiniz, rahatlık bir kriter olmamalı çünkü bilemezsiniz bunu. kişiye göre değişken bir konu. eğer az çalışarak para kazanmak gibi bir formül arıyorsanız bunu ben veremem maalesef. yapmanız gereken şey de basit aslında, sınavlara mülakatlara girersiniz şansını denersiniz, olumlu geçerse merak ettiklerinizi işe alım görüşmelerinde sorarsınız ve bu şekilde kendinize uygun kararı verirsiniz.
Özhan Bey,
Peki bankalar bünyelerinde çalışan müfettişlere yurt dışında yüksek lisans yapmalarına izin veriyorlar mı ? Bu konuda bir destek var mı ? Ve varsa şartları genel olarak ne oluyor(kıdem vs. gibi) ?
açıkçası yurtdışına yüksek lisans için gönderen banka hiç duymadım. belki kamuda vardır bilemiyorum.
Merhaba Özhan Bey, öncelikle konu hakkındaki doğru bilgilendirme için teşekkür ederim.Size sorum şu olacak;
Müfettişlik alanında edinilen 3-4-5-6 yıllık tecrübe sonunda farklı sektörlerde çalışılmak istenildiğinde, bu tecrübe artı değer katar mı? Eğer bir değer katıyorsa hangi iş alanlarında olabilir ve yeni işe müfettişlikteki tecrübeye göre hangi noktalardan başlanabilir (ulusal veya çok uluslu şirketlerde audit pozisyonları vb.). Tabi böyle bir durumda bir yandan CFE, CISA gibi sertifikaları da edinmekte fayda vardır sanıyorum?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
müfettişlik sonrası çeşitli iş kollarına geçişler olabiliyor. ilginçtir mesela IK sektörüne veya aynı kurumda IK departmanına geçenler az değildir sektörde. onun dışında riskle ilgili departmanlar olabilir. veya belki finans olabilir. farklı kurumların iç denetim departmanları olabilir. biraz kişiye ve kuruma bağlı açıkçası genelleme yapamayız. sertifika konusu da aynı şekilde kişiye ve kuruma bağlı bir olay. size artı katacaktır ancak ne kadar katacağı konusu duruma göre değişir, belki hiç gerek olmayabilir sertifika. o yüzde böyle bir yatırım yapmadan önce gerçekten istediğinizden emin olun sonra geriye dönüp boşa emek harcamışım dememek lazım.
Merhaba Özhan Bey,müfettis olduktan sonra biyik birakmak ya da sac uzatmak serbest mi? Bunlar belirli kurallara bagli midir?
merhabalar. açıkçası bıyıklı ve/veya uzun saçlı müfettiş hiç görmedim. özel sektörde pek tercih eden olmuyor o tarz. ama sakal traşı muntazam olduktan sonra bıyık konusunun sorun olacağını sanmıyorum.
tesekkürler iyi calismalar.
Ben banka müfettişliği okumak istiyorum ama birsürü bölümü var.
sizce hangi bölümden ilerlemeliyim?(üniversitedeki bölüm. )
Diğer yorumlarda bu soruya farklı şekillerde cevap vermiştim, oradan bakabilirsiniz.
Ya bulamadım!!
02 TEMMUZ 2015
Bir yazıda müfettişlerin mesaisi çok yoğunmuş diye duydum, sevdiğini aileni yazın 1-2 kez görebilirmişsin. Bu doğru mu meslek seçimim için çok önemli cevaplarsanız çok mutlu olurum.
Günümüz şartlarında bahsettiğiniz durum biraz ütopik kalıyor. Belki 20-30 yıl öncesinde böyle olmuş olabilir ancak günümüzde uçak denen bir teknoloji var malumunuz. Uzun aylar bile turne yapsanız hafta sonu ikamete dönüş imkanları vardır. Belki bazı bankalar ayda x kadar şeklinde kısıt koyuyor olabilir ancak kendi bankamdan örnek verecek olursam böyle bir kısıt yoktur. İstanbul dışındaysanız isterseniz her hafta sonu ikametinize dönüş yapabilirsiniz, ancak dediğim gibi farklı kurumların farklı teamülleri olabilir.
Özhan Bey, acaba okurken almamız gereken sertifikalar nelerdir? Yoksa olur da meslek hayatına atılırsak o zaman sertifika işine girmek daha mı mantıklı olur, üniversite bunun için erken midir daha?
Aslında okurken almanız gereken bir sertifika bulunmuyor. İç denetim mesleğinde uluslararası standartlara uyum ve profesyonel kalitenizi belgeleyebilecek bir sertifika olan CIA (Certified Internal Auditor) sertifikası vardır. Bu sertifikayı öğrencilikte almanız hem kaynaklara ulaşma ve konuları anlama açısından zor olur hem de maddi açıdan zor olur. O sebeple erken davranmaya bence gerek yok. İşe girdikten sonra alabilirsiniz. Onun dışında öğrenciyken SPK İleri Düzey sınavlarına çalışabilirsiniz veya Kurumsal Yönetim Derecelendirme de olabilir. Bunlar çalıştığınız zaman alabileceğiniz ve maddi açıdan daha düşük maliyetli olduğundan öğrencilik için önerebileceğim sertifikalardır.
çok teşekkürler 🙂
Merhaba. Ben iktisat bolümünden mezun olan yabancıyım. Türkiyede herhangi bankada müfettiş olabilme şansım var mı? müfettiş yardımcısı fln
Teorik olarak hepsinde olabilirsiniz ama yabancılık statüsüyle ilgili detayları bilemiyorum maalesef.
Merhaba Özhan bey, bende sizin gibi bir Odtu’lüyüm lakin kampüsüm farklı 🙂 demek istediğim şu duymussunuzdur belki odtunun bir de kuzey kıbrıs kampüsü var. Herkes buraya karşı önyargılı paralı oldugu için fakat ben tam bursluyum değişim öğrencisi olarak gecen yıl ankara kampüsünüzde bir sene kaldım ve 3.42 ortalama yaparak geri döndüm şimdi devam ediyorum. Burda da en az ankara kampüsü kadar sıkı bir eğitim var cidden cok emek veriyorum. İngilizcem az cok bileceğiniz üzere advanced seviye hazırlık okulumuzun şanını sizde hatırlarsınız virgülden bile puan kırıla kırıla adam olduk, ha bu arada hazırlığı da eylül ayında ankara kampüsünde geçebilmiştim hocalarınızın ellerinden öperim bir senemi daha yemediler neyseki ikinci bölüme güzel puanlar vermişler 🙂
Bunlar benden size eski günlerinizi hatırlatacak küçük bir sohbet olsun istedim. Asıl soruma gelince sizce benim kuzey kıbrıs kampüsünden diploma alacak olmam işe alınma sürecinde Ankara kampüsündekilerden arkada olmama sebep olur mu? Bilmiyorum gerçi sorarlar mı yada belirtmem gerekir mi bu lokasyon farkını ama cidden cok calısıyorum ve emeklerimin ‘parayla kıbrısta okuya ya’ tarzı bir düşünceye heba edilmesini istemiyorum. Ek olarak burası ikinci üniversitem ve mezun olurken 27 yasımda olacagım. İşin iyi kısmı ise orta seviyelerde almanca ve ispanyolcam var iki senedir ikisini aynı anda öğrenme yoluna girdim ama bu sene birini secip en üst seviyeye cıkartma planım var. Sizce almanca mı daha geçerli olur müfettişlik için ispanyolca mı? Teşekkür ederim şimdiden kolay gelsin, yolunuz açık olsun.
Merhaba. Açıkçası işe alım ve aranan özellikler konusu çok boyutlu bir konu olduğundan kişilerin işe giriş veya kabul durumlarıyla ilgili görüş vermem oldukça zor bir durum. Sizin için de aynı şekilde bağlayıcı bir yorum yapmam doğru olmayacaktır. İlgili olduğunuz kurum ve pozisyonla ilgili olarak işe alım ya da sınav ilanlarını takip edebilirsiniz. Bankalar genellikle böyle bir durum olduğunda kendi internet sitelerinden bunun duyurusunu yaparlar. Gayretli olmanız ve kendinizi geliştirmeye çalışmanız gayet olumlu, bence mutlaka faydası olacaktır. Kariyerinizde başarılar ve bol şans diliyorum.
Özhan bey merhaba yorumlarınızı okuyorum yardımlarınız için teşekkür ediyorum. Ben bu yıl İstanbul Üniversitesi Matematik bölümünden mezun oluyorum bankada genel merkez anlamında kariyer yapma hedefim var diğerlerinden önde olabilmem için hangi konularda kendimi geliştirmeliyim neler yapmam beni önde kılar yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.
Merhaba. Aslında hedefinizi belirleyip ona göre bilgi seviyenizi artırmaya çalışırsanız işe alım aşamasında bu durum sizin için artı olacaktır. Sınav, dil vb. eleme unsurlarının ötesine geçtikten sonra mülakat aşamasında başvurduğunuz pozisyon için deyim yerindeyse biraz “dersinizi çalışmış” olursanız veya az çok araştırma yapmış olursanız işe alım kararını verecek kişi gözünde olumlu anlamda artı bir etki yaratabilirsiniz. Başarılar ve bol şans diliyorum.
Merhaba
Sektöre giriş yapmadan önce size sorulan ”neden banka müfettişliği” cevabınız sektöre giriş yaptıan sonra değişti mi ve cevabınız neydi?
Teşekkürler
merhabalar. aslında bu tarz sorular biraz eskide kaldı ama sonuçta bu ve türevleri gelebilir hazırlıklı olmakta fayda var. açıkçası ben öyle bir soruyla karşılaşmadım ama sorunuza cevap olması açısından birkaç şey yazayım. sorunun cevabı öznel olacaktır herkesin kendine göre bir beklentisi karakteri yapısı vs. vardır sonuç olarak. benim banka müfettişliğine kendimi yakın hissetmem ünv. son sınıfta şekillendi. okulumuza gelen tanıtımlara katıldım. sınavlara başvurdum. tanıdığım da bir arkadaşım vardı bir üst sınıftan ama kendisiyle çok görüşme fırsatımız olmamıştı. yani işe girmeden önce bankacılık ve müfettişlik üzerine pek bir bilgim yoktu diyebilirim ancak meslek olarak bana uygun olduğunu hissettim ve genelde de banka müfettişliklerine başvurdum. benim şansım şu anda çalışmakta olduğum finansbank’ın düzenlediği sınav ve mülakatlarda modern bir ölçüm ve değerlendirme mekanizması olmasıydı. iş tecrübesi olmayan kişilerin işe alımında bence en önemli husus doku uyuşması ve işe alınacak kişinin birey olarak kalitesidir diye düşünüyorum. o dönemde işler benim adıma yolunda gitti ve bu uyuşma gerçekleşti diyebiliriz.
öncesi ve sonrası fikrim değişti mi dersek hayır değişmedi çünkü aslında o dönemde fikirden ziyade hislerimle hareket ettim. dediğim gibi aslında detay anlamda pek bir bilgim yoktu ama bu işin bana uygun bir iş olduğunu hissettim ve ona göre hareket ettim. benim açımdan hikaye böyle gelişti.
Merhaba Özhan bey, eğer çok özel olmazsa bir şey sormak istiyorum, Hayatınız boyunca bu mesleği yapmayı mı planlıyorsunuz yoksa sonradan başka mesleklere geçme gibi bir fikriniz var mı? Ve sizce 7-8 yıl müfettiş olarak çalışmış biri hangi alanlara yönelebilir sonradan?
merhaba. hayatım boyunca müfettiş olarak kalmayı düşünmüyorum 🙂 genelde sektörde müfettişlik 3-4 yıl ortalamayla yapıldığından benim gibi 7-8 yıl tecrübeler yüksek kaçıyor biraz ama ben çok yüksek olarak görmüyorum. kendim için konuşacak olursam, banka için yetişmiş bir işgücü kaynağı teşkil ediyorum yani farklı alanlarda fırsatlar çıkabilir, banka dışında da çeşitli iç denetim pozisyonları oluşabilir vb.
onun dışında banka içi olmasa da farklı sektöre veya bankacılık kollarına geçen arkadaşlarımız da oluyor farklı yıl tecrübelerle. örnek vermek gerekirse farklı firmaların iç denetim departmanlarına geçenler var, IK firmalarına geçenler var, banka içinde farklı birimlere geçen arkadaşlar var, şubeye geçen arkadaşlar var, farklı bankaların farklı departmanlarına geçenler var vb. KPSS girip devlete giren arkadaşlar da var mesela. sonuç olarak kalmak veya gitmek size bağlı bir durum. kendinize göre bir tercih yapabilirsiniz.
Merhabalar. Mülakatta gelen neden mufettişlik sorusuna ya da seni niye mufettiş olarak alalım gibi sorulara nasıl cevap vermeliyiz.?
(Bknz. 19.03.2016 Anonim isimli ziyaretçinin sorusu)
Özhan Bey Merhabalar,
Ben geçen yıl mezun oldum ve kamu bankasında müfettişlik kazandım ayrıca vergi müfettişliğini de kazandım ve bir tercih yapmam gerekiyor. bu konuda bir yorum yapabilir misiniz?
merhabalar. açıkçası benim açımdan yorum yapmak zor çünkü her iki işi de bilmiyorum içeriğini. tavsiyem şu olabilir, varsa tanıdıklarınız bu işin içinde olan kamuda olan vb. onlardan bilgi almaya çalışın. maddi olanakları karşılaştırın, ilerisi için nasıl bir kariyer sunduğuna bakın, bazı kurumlar yurtdışı master şansı tanıyor örneğin bence bir artı bu, gezmek bir yere kadar keyflidir ancak bir süre sonra gezmek istemiyorsunuz, sabite geçme olanakları sunuyor mu örneğin veya gezme ne kadar olacak hangi sıklıkta olacak, yan haklar anlamında nasıl bir profili var iki işin, iş ortamı nasıl, insanlar nasıl bir yaklaşım gösteriyor, size uygun mu bu ortam, hangisi daha uygun olur vb. sorular sorabilirsiniz.
Özhan üstat merhaba daha önce size birkaç soru sormuştum meslek ile ilgili. Verdiğiniz cevaplar için tekrar teşekkür ederim. Şu an 8 aylık bir muavin olarak yazıyorum. Aklımı kurcalayan yeni sorular var. Şirketler iç denetim birimlerine banka müfettişlerini alıyorlar mı? Şirket denetimleri bizim yaptığımız işten çok mu farklı? İnternette yaptığım araştırmalarda bu soruma tam olarak bir cevap alamadım. Kariyer sitelerinde yer alan iç denetim personeli ilanlarında şirketlerin iç denetim birimlerinde şu kadar yıl tecrübeli vb . tarzda koşullar yer alıyor ama bankaların teftiş kurulları gibi bir ibare göremedim. Fakat teftiş kurulu bir iç denetim birimi olmasına rağmen sanki şirketlerin tercih ettiği bir birim değilmiş gibi geliyor. Sizin bu konuda düşünceleriniz ve bilgileriniz neler? Bir de CIA sertifikası hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce banka müfettişi bu sertifikayı almalı mı? Diğer iç denetim birimlerine geçişte etkili olur mu? Şimdide teşekkürler üstat.
merhabalar. öncelikle işiniz hayırlı olsun diyeyim. burda mekanik konuşamayız yani evet veya hayır diyemem. kişiye bağlı kuruma bağlı olarak değişir. ancak bankadan çıkıp farklı sektörde iç denetimde çalışan arkadaşlar tanıyorum. yani olabiliyor. standart olarak, banka teftiş kurulları banka için teftiş kurulu veya diğer birimler için yetişmiş eleman kaynağıdır gibi düşünebiliriz. diğer durumlar da olabilir tabii ki, yani farklı sektöre iç denetim veya farklı bankaya risk yönetim veya yasal uyum pozisyonları veya finans, IK işleri vb. işler de olabiliyor.
CIA iç denetim mesleği için önemli bir sertifikadır. yaptığınız işin ve sizin uluslararası standartlara uyumu açısından önemli bir gösterge olacaktır. bir artıdır gibi düşünebiliriz.
Özhan bey merhaba. banka müfettişlik alımlarında okulun bir faydası oluyormu. yani üniversitenin adı önemli mi.. illaki odtü bogaziçi bilkent olmak zorunda mı. ekonometri okumanın bir artısı olur mu yoksa iktisat okumak yeterli olucakmıdır
merhaba. sorunuz net anlaşılmıyor. anladığım şekliyle cevaplıyorum. okul önemlidir fakat tek kriter tabii ki değildir. kişinin işe veya kuruma uyumu ve ne kadar istekli olduğu da önemli. bazı yetkinlikler gerekli mutlaka, sayısal sözel analitik yetenek, ingiizce gibi. hangi bölümlerin geçerli olduğu iş ilanlarından belirtilir. oralardan da bakabilirsiniz. ekonometri ve iktisat bunların içindedir. başka bölümler de var tabi.
Merhaba Özhan Bey,
Öncelikle çok güzel bir site kurmuşsunuz. Çok fazla bilinmeyip, merak edilen bir mesleği ayrıntısıyla anlatmışsınız. Ben İstanbul’da özel bir üniversitede endüstri mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda işletme yan dalım bulunmakta. Sorum şudur ki fazla uzatmadan. Genel olarak management traniee ve müfettişlik yardımcılığı arasında çok gidip gelmekteyim. Aslında bankalarda hep bono ve tahvil yönetimi, portföy yöneticiliği konularına ilgi duymaktaydım. Bankaların döviz işlem kısmını da eklemem gerekir. Sizce banka müfettişliği mesleğini sürdürürken bu konularda da gelişmek ve ilerisi için bir kariyer düşünülebilir mi? Yoksa direk management traniee şeklinde başlamak daha mı doğru olur? Umarım açık bir şekilde anlatabilmişimdir. Bir özel bankanın müfettişlik sınavını geçip, mülakatlara katılma hakkı elde ettim. Mülakat öncesi sizin yazılarınızı bulmak büyük bir şans oldu. Teşekkür ederim.
merhabalar. teşekkürler beğenmenize sevindim. yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla merak ettiğiniz konular için MT olarak başlamanız daha mantıklı olur diye düşünüyorum. portföy yatırım vb. konular biraz daha en baştan öğrenilmesi gereken farklı bir kulvar gibi düşünebiliriz.
Özhanhan Bey merhaba. Öncelikle bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.Ben SPL belgesinin müfettişlik için bir avantaj oluşturup oluşturmadığını merak ediyorum. Bu konuda bilgilendirme yapabilir misiniz? Teşekkür ederim saygılarımla.
merhaba. direkt olarak bir avantaj sağlar diyemeyiz ancak mülakatlarda CV’nize bakıldığında sizin için bir artı oluşturacaktır. bunun dışında kariyerinizin ilerleyen bölümlerinde bazı pozisyonlar için gerekli olabilir. ör: portföy yöneticisi vb. erkenden almak biraz belki ezbere bir hareket olabilir ama cepte dursun diyorsanız alabilirsiniz tabi ki.
Özhan Bey Merhaba.
Öncelikle herkesin sorusuna özenle cevap vermenizden dolayı size teşekkür ediyorum. Yorum kısımlarını da en az yazınız kadar keyifle takip ettim ve akabinde aklımdaki bazı sorulara cevap buldum.
Yazınızda ya da cevapladığınız sorularda yanıtını bulamadığım bir sorum var. Şubelerde denetime gittiğinizde şube personeliyle aranızdaki iletişimi nasıl sağlıyorsunuz? Örneğin, usulsüzlük araştırması yaparken sizin tutunduğunuz üslubu merak ediyorum. Sorgulama yaparken hangi cümleleri kurmaya ya da kurmamaya dikkat ediyorsunuz? Bu sorunun yanıtının kurum kültürüne bağlı olarak ya da müfettişin kişisel tercihine bağlı olarak değişeceğini tahmin ediyorum. Finansbank ve kendinizi düşünerek sorumu yanıtlayabilir misiniz?
Şimdiye kadar meslekte edindiğiniz bilgi ve tecrübeler ışığında geleceğin müfettişleri olan bizlerin de sahip olması gerektiğine inandığınız, sizi başarılı kılan karakter özelliklerinizden ve duruşunuzdan bahsedebilir misiniz?
Şimdiden çok teşekkürler,
Saygılarımla
merhabalar. öncelikle özenli takibiniz ve tekrar olmayan farklı bir soru sorduğunuz için teşekkür ederim. güzel bir detayı merak etmişsiniz. üslup konusu önem verdiğimiz bir konudur. biz kesinlikle eski tipte sert veya üstten bakan bir üslup tasvip etmiyoruz ve bu şekilde davranılmasını istemiyoruz. bizim açımızdan denetleyen ve denetlenen arasında profesyonel anlamda iş nezaketi her zaman için önemlidir. olağan denetim veya soruşturma da olsa bu değişmez. siz zaten bir müfettiş olarak bilgiye ulaşma ve sorgulama yapabilme anlamında yönetim kurulu tarafından yetkilendirilmiş durumdasınız, dolayısıyla bireysel olarak kendinizi herhangi güç yarışına veya farklı arayışlara sokmanıza gerek yok. karşınızdaki kim olursa olsun kibar ya da kaba olmak sonucu değiştirmez. akıllı insanlar zekasını kullanır kaba kuvvetini değil. siz de müfettiş olarak zekanızı ve bilginizi kullanmalısınız. kendinizden emin olduktan sonra karşınızdaki kişi sizi kabullenecektir. ve tabi ki insani değerler de önemlidir. denetimde bulunduğunuz kişiler size her zaman bir saygı çerçevesinde yaklaşırlar, kaliteli bir insan bunu bir zaaf gibi kullanıp saçma hareketler içerisine girmemelidir, nezaketini ve modern yaklaşımını korumalıdır.
sadece istisna olarak denetlenen tarafında bazı kişiler ayarı tutturamayabiliyor, fazla samimi olmaya veya bilgi saklamaya veya yalan söylemeye çalışabilir. bunu farkettiğiniz anda tavrınız koyarsınız ve karşınızdaki insanı düzeltebilirsiniz. olmuyorsa yöneticisiyle konuşursunuz o düzeltir. onun dışında bireysel olarak belirli mesafeyi koruyarak (yani bağımsızlığı ve objektifliği etkilemeyecek seviyede kalmak), pozitif bir yaklaşım sergileyen (yani sert, katı, üstten bakan olmadan) kurumsal duruş (yani ölçülü ve profesyonel tutum) benim açımdan olması gerekenlerdir.
Özhan Bey merhaba.Aydınlatıcı yazınız ve sorulara olan ilginiz için teşekkür ederim.Malum banka müfettişliği hakkında bilgi bulabilmek pek mümkün olmuyor.Benim aklıma takılan bir soru var.Banka personeli hatalı bir işlem yaptı ve teftiş sürecinde müfettişin de bu hatayı fark etmediğini,olumlu bir şekilde rapor yazdığını varsayarsak; bu hatanın daha sonra fark edilmesi durumunda o müfettişe banka tarafından bir yaptırım olur mu ? Ya da bunun sonuçları nelerdir ?
merhaba. bu durum aslında zor bir durum, kimse bu tarzda bir durumla karşılaşmak istemez. fakat burada olayın ne olduğu önemli. eğer müfettişin bizzat incelediği bir durum veya evraksa ve sonrasında oradan bir olay çıkmışsa bu müfettişi zor durumda bırakacaktır. ancak müfettişin kapsamına girmemiş veya farkedemeyeceği bir durumsa müfettiş için sıkıntı yaratacağını sanmıyorum ama dediğim gibi zor bir durum. yine de sorun yaratabilir müfettiş açısından.
olayın içeriğine göre maruz kalınabilecek “zor durum” farklılık gösterebilir, bu bir sözlü savunma olabilir, yazılı savunma olabilir, durumu açıklamak olabilir veya bununla ilgili müfettişe hiç dönüş olmayabilir. denetim işinde de “denetim riski” kavramı vardır, yani bir durumun denetimde farkedilmemesi riski vardır. bu normal olarak karşılanabilir ancak ihmal vb. durum varsa bu bakış açısını değiştirir diyebiliriz. sonuç olarak, müfettişler mümkün olan en özenli ve dikkatli şekilde işini yapmalıdır, böylece hem bu tarz durumlarla karşılaşılmaz hem de öyle bir durum oluşsa bile savunulacak haklı gerekçeler ortaya konabilir.
Özhan Bey merhaba,
Zaman ayırıp, bu mesleği seçmeyi düşünen gençlere bilgi verdiğiniz ve detaylı açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Müfettişliğin analiz kabiliyeti gerektiren bir meslek olduğu aşikar. Bu mesleğin operasyonel yanı çok mudur ? Her gittiğiniz şubede, her yaptığınız denetimde aynı şeyleri mi yapıyorsunuz ? İşin dinamik yani mobil olmanız gerektiğinden mi kaynaklanıyor, yoksa iş kendi özünde dinamik bir yapıya mı sahip ?
Daha önceki işimi operasyonel iş olmasından dolayı bıraktım, şimdi tekrar operasyonel bir işe başlamak istemiyorum.
Cevabınız için peşinen teşekkürler.
Saygılarımla
merhabalar. işin içeriğinde tabii ki birbirini tekrar eden durumlar olacaktır ancak bu her iş için geçerli. ancak örneğin yaptığınız incelemeler birbirinin aynı değildir zira hep aynı şube veya kredi incelemiyoruz. farklı şubeler, farklı müşteriler, farklı şehir, ortam, insanlar vb. değişkenlik mevcut. yani monotonluk olmaz o açıdan. şube denetimlerinde geçirdiğiniz zamanlarda da zaman geçtikçe aldığınız sorumluluk seviyesi artar ve yaptığınız iş basitten zora doğru gelişir. buna ayak uydurabilecek gelişimi göstermeniz gerekir yoksa denetimde devam edemezsiniz. şubeler dışında da genel müdürlük birimlerinin denetimi yürütülüyor, orada yer almak için şubelerde biraz pişmek lazım. o da ayrı bir yaklaşım gerektirir ve farklı bir deneyim sunar. sonrasında da severseniz denetimde devam edersiniz sevmezseniz de kendinize banka içi veya dışında farklı işler de bakabilirsiniz.
Merhaba
Ben İşletme öğrencisiyim. 2. üniversite okumak istiyorum. Banka müfettişliği için de avantaj olabilmesi için hangi 2. üniversite programını tercih etmeliyim. Lütfen yardımcı olun.
merhaba. açıkçası net cevabım olacak bir soru değil bu maalesef. ancak denetim, risk, muhasebe, hukuk vb. konu içeriği olan bir alan seçerseniz hedefe yönelik olarak sizi ayrıştıracaktır diğer rakiplerinize göre. müfettiş olabilmek için şart değil bu söylediklerim ama sorunuza cevap olsun diye yazıyorum, yani kesinlikle ekstra bir çaba içine girme niyetiniz varsa dikkate alın.
Merhaba, öncelikle zaman ayırıp cevap verdiginiz için teşekkürler.
1.sorum; girdiğimiz mülakati kaybettiğimizde bir sonraki sene tekrar girebiliyormuyuz. Hem kamuda hemde özelde.
2.sorum; mülakatlardan sonra ev ziyaretindeki amaç nedir nelere dikkat ederler.
Son olarak da ; nereli olup Türk mu kurt mu olduğumuz kaç kardes olduğumuz göz önüne aliyolarmi.
1. soru: genelde mülakattan elenince tekrar sürece alınma durumu olmuyor.
2. soru: ben o tarz bir adıma maruz kalmadım kendim de yapmadım dolayısıyla sorunuza cevap veremiyorum tahminime göre kişinin kuruma uygunluğuna bakılıyordur. ev düzeni, aile hayatı, ilgi alanları vb olabilir, açıkçası kurumun görüşüne ve bakış açısına bağlı. benim kurumum bu tarz bir gözden geçirme yapmıyor dolayısıyla her kurum için geçerli değil bu adım.
Oncelikle Merhaba sorulara zaman ayırarak cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Benim sorum bir bankaya mulakatlarina gittik ve elendik bidaki sene yine aynı banka mulakatlarina katilabilirmiyiz.
büyük ihtimalle aynı pozisyon için sürece tekrar girme şansınız olmayacaktır.
Hocam kötü bir lys mat ardından odtü iktisatın sınırındayım.Odtü iktisat olmazsa hacettepe iktisat veya istanbul üniversitesi işletme ,marmara üniversitesi işletme yazmayı planlıyorum.
Risk alanı ilgimi çekti.Kariyerime müfettişlikten başlayıp risk alanına geçiş yapabilirmiyim?
Risk alanında uzmanlaşmayı marmara hacettepe istanbul üniversitesi gibi orta sınıf üniversitelerde yapabilirmiyim?Yoksa bu uzmanlaşma yüksek lisansta falan mı yapılıyor?
Şimdi boğaziçinin ders programına baktım oradada yazmıyor riskle alakalı bir ders acaba başka bir dersin içeriğinde mi var.
Gerçekten çok istekliyim eğer dediğim üniversitelerde zorda olsa müfettiş olup risk alanında uzmanlaşamıyacaksam tekrar mezuna kalabilirim.Biraz dağınık oldu inşallah cevaplarsınız
Çok teşekkür ederim
Cihan selamlar. Risk konusu geniş bir konu bölümde dersi olabilri olmayabilir de çok çok önemli değil aslında. Bu konuda çok istekli isen eğer 3 ve 4. Sınıftaki seçmeli derlere bakabilirsin orada mutlaka konuya yakın dersler olur diye tahmine diyorum. Risk konusu derken denetim değil sanırım kastettiğin konu. Daha ziyade risk ölçüm vb konulardan bahsediyorsun sanırım yani Operasyonel risk, kredi riski vb. veya genel olarak risk yönetimi diyelim. Bu konuda büyük firmaların risk yönetim departmanları vardır ör: bankalar veya big 4 denilen bağımsız denetim şirketleri var. Bunların sitelerini incele. Buralara girebilmek için adını geçirdiğin okul ve bölümler uygundur. Kendine yakın olanı seçebilirsin. Henüz belki çok erken ancak dediğim gibi iş anlamında seçim yapabiliyorsan hedefe giderken daha bilinçli seçim yapabilirsin. Faydası olur diye düşünüyorum. başarılar
Hocam işletme yüzeysel bazı sınavlarda sıkıntı çeker deniliyor.sizce bu doğru mu?Hacettepe istanbul üni gibi yerlerden işletme mezunlarının müfettişlik ve benzeri sınavlarda eksik yanı olur mu?
İşletme mezunu veya bahsettiğiniz okullardan mezun pek çok müfettiş vardır. Teknik soru soranlar olabileceği gibi sormayanlar da mevcut ama sadece bölüm veya okul bir eksiklik yaratmaz. Sınav başarısı ve sonrasında mülakat süreci önemlidir.
Hocam merak ettiğim bir şey var mülakatla alakalı bir sitede gördüm iş arayanların buluştuğu forum tarzı.Orada anlatılanlara göre birkaç bankanın müfettişlik konusunda toplu mülakatlarda insanların sözünü kesen çok konuşmaya çalışanlar avantajlı oluyormuş çoğunlukla olumlu sonuç alıyormuş.Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz. Şimdiden teşekkürler
kısaca cevap vermek gerekirse öyle bir durum iddia edilenin tam tersine antipatik bir görünüme yol açacaktır. bahsettiğiniz davranışlar biraz kabalık ve saygısızlık içeriyor ve imaj olarak müfettişlerin bu şekilde olması kesinlikle istenmez. müfettişlikte ölçülü olmak, iyi analiz ve inceleme yapabilmek, ve karşı tarafa tutarlı ve ikna edici bir şekilde çalışma sonuçlarını yani bilgiyi aktarabilmek önemlidir. o bahsettiğiniz durumlar belki farklı iş pozisyonları için geçerli olabilir o konuda kesin konuşamam ancak müfettişlik için geçerli değildir.
Merhabalar özhan bey,
Ben hukuk fakültesi öğrencisiyim. Hukuk okurken aynı zamanda 2.üniversiteden(açık öğretim) iktisat bitirmeyi planlıyorum. İktisat okumam mülakatlarda yardımcı olabilir mi ? Müfettişliğe hukuk fakültesi mezunu olarak girdikten sonra başka hangi bölümlere girebilirim. Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
merhabalar. müfettişlik için hukuk da uygundur iktisat da uygundur. her ne kadar bu işe girebilmek için iktisatı eklemeniz gerekmese de bunu yapıyor olmanız kendiniz geliştirdiğiniz ve kendinize yatırım yaptığınızı göstereceğinden sizin için bir artıdır. mülakat aşamasına gelirseniz de o aşamada size sorulur siz de anlatırsınız, sohbet konusu da olacaktır. hukuk temeliyle teftişe girmek bence gayet olumlu, hem siz diğer arkadaşlarınıza göre farklılaşmış olacaksınız hem de konulara daha kolay aşina olacaksınız. bunun yanında işin sayısal kısımlarıyla ilgili belki zorlanırsınız ama iktisat bölümü de yine o aşamada zorluk yaşamayacak şekilde size bir temel verir. müfettişlik sonrası da yine önünüz açık olur diye tahmin ediyorum. banka içinde icrai bir pozisyon veya hukuk departmanında bir pozisyon bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
Özhan bey yeni mezun biri için ey ve deloitte gibi firmaları önerir misiniz? Banka müfettişliği ekonomi bölümüne başladığımdan beri kafamdaydı ama bölüm öğrencileri arasında big 4 çok popüler olunca insan ister istemez acaba mı diyor. Bir de sizce denetim sektörünün ve özel olarak müfettişliğin geleceği nasıldır? İnternette denetime gerek kalmayacak artık gibi çok yazı okudum bu da insanı strese sokuyor maalesef.
selamlar. denetimin kalkması gibi bir durum bence yakın gelecekte söz konusu dahi olamaz. denetimin varlığı keyfiyete dayalı değildir. belirli kanunlar, yönetmelikler ve standartlar gereği denetim denen bir olgu vardır. iki farklı denetim tütü vardır iç denetim ve dış denetim. siz önce bunlardan hangisini istediğinize karar verin, sonra da banka müfettişliği veya bağımsız denetim şirketleri özelinde yoğunlaşırsınız. banka müfettişliği uzun vadeli kariyere olarak bankacılık pozisyonları için avantaj sağlar (ancak başka yere geçemezsiniz anlamına gelmiyor) bağımsız denetim de farklı sektör ve firmaları tanıma şansı sunar ve ileride özellikler finans pozisyonları için avantaj sunar. varsa bu sektörlerde tanıdık üst dönem vs gibi insanları araştırıp onlardan da bilgi almaya çalışın. çok kararsız kalırsanız da girin 1-2 sene çalışın yaşayarak öğrenin. bu süreler kariyer uzunluğuna bakıldığında kısa sürelerdir.
Özhan Bey merhabalar.Ben Bankacılık ve Finans bölümü 4.sınıf öğrencisiyim.Sıkı bir şekilde KPSS çalışmaktaydım hedefim Vergi Müfettişliği idi.Fakat Maliye Bakanı’nın son açıklaması üzerine kpss umudum azaldı.Fakat çalışmayı seven bir yapım var.Son günlerde Banka Müfettişliğini düşünmekteyim.Daha önce yaptığım banka staj başvurularında banka genel müdürü bizzat kendisi arayıp aklında bir tek benim ismimin kaldığını söylemişti.Çünkü çok emin bir şekilde hedefimi belirtmem aklında yer edinmiş.Özgüvenimden ve ısrarcı olmamdan dolayı..Fakat karakterim müfettişliğe uygun mu bilemiyorum.Daha önce okuduğum yorumlarda gözüm korktu açıkçası.Akşam 10’a kadar çalışma saatleri,sürekli seyahat halinde olma,aileden sürekli uzakta olma…gibi durumlar beni korkuttu.Sİzin de fikrinizi almak istediğim konu şu:
KPSS çalışmalarına devam mı etmeliyim yoksa Banka sınavlarına mı hazırlanmalıyım? Tavsiyeniz benim için çok önemli..
merhabalar. biraz geç dönüyorum kusura bakmayın. açıkçası birinden birini seçin demem doğru olmaz, sonuçta sizin hayatınız ve tercihleriniz. ben genel bilgi vermeye çalışayım, ben kamu sektörü düşünmemiştim mezun olurken o yüzden kamu sektörüyle ilgili işleri ve sınavlar neredeyse hiç takip etmedim. banka müfettişliği konusunda da bankaya göre değişen kurum kültürü olabilir, çok ezbere yaklaşmamak lazım. seyehatlar olacaktır, aileden uzak kalmak da olacaktır ama korkmanızı gerektirecek şeyler değil bunlar merak etmeyin. işin keyifli kısımlarıdır. ancak gezmek size uymuyorsa tabi müfettişlik zorlayıcı olabilir. banka sınavlarını da sadece müfettişlik gibi düşünmeyin, bankalar büyük yapılardır. genel müdürlükte de pek çok birim mevcut veya şubeler de olabilir tercihinize göre. MT veya ST denen sınavlar da var müfettişliğin yanısıra. onlara da bakın, kendinize uygun alanlar bulabilirsiniz diye tahmin ediyorum.
Merhaba Özhan Bey. Kurum sınavlarına hazırlanmak mı daha iyidir yoksa banka müfettişlik sınavlarına mı?
sorunuzu pek anlayamadım açıkçası. kurum dediğiniz hangi kurumlar acaba
Harikasınız!! Uluslararası ticaret ve finans son sınıf öğrencisiyim ve kesinlikle yapmayı planladığım meslek. Yazınızı son kelimesine kadar nefessiz okudum ve inanın aklımdaki soru işaretlerine ve okuduğum diğer sitelerdeki gereksiz bilgilere cevap oldunuz. Nacizane İngilizcem iyi seviyede, erasmus tecrübem de var ve müfettişlik sınavına hazırlanmaya başladım. Konuya tamamiyle hakim vaziyetteyim. Umarım sizin olduğunuz gibi güzel bir kariyer elde edebilirim. Hoşçakalın…
rica ederim. umarım faydalı olur bilgiler sizin için.
Özhan bey merhaba
Ben anadolu üniversitesi işletme okuyorum. İngilizce ögrenmek içinde hazirlik öğrencisiyim. Banka müfettiş olmayi cok istiyorum. Sizce nasil bir yol izlemeliyim. Erasmusun faydası olurmu. Herkesin sinavlarin zor oldugunu söylüyorlar. Böyle dedikleri içinde biraz kormadimda degil. Ama sinavin zorluğu benim icin onemli degil tek hedefim var oda banka müfettişi olmak. Kazanabilirmiyim. Bana yadimci olun lütfen.
merhaba yapabilrisiniz tabi ki ancak dili geliştirin mümkün mertebe. sonra sınavlara girersiniz, sınavlar bankasına göre değişiyor ama zor değil merak etmeyin.
Anadolu üniversitesinin sağladiği erasmus programlari iyi. Peki sizce erasmus yapmaliyim mi
Erasmus güzel bişey tavsiye ederim. Ben erasmusa katılmadım ama başka bir programla yurtdışında okuma deneyimim oldu. Tavsiye ederim.
Merhaba Özhan Bey Anadolu Üniversitesi Işletme 2.sınıf öğrencisiyim geri kalan 2 yılda kendimi hangi yönlerde geliştirmemi önerirsiniz birde Anadolu Üniversitesi’nde okumam müfettişlik sınavlarında ya da mülakatlarda veyahut işe alımda bana bir dezavantaj yaratabilir mi? Verdiğiniz cevaplardan kafamda kalan sadece bunlar.Vereceğiniz cevap için çok teşekkür ediyorum şimdiden.
İngilizcenizi geliştirin. İlk aklıma gelen o, her alanda faydası olur size. Onun dışında sınav mülakatlar vb. şeylere kalıyor biraz da iş. İngilizce olduktan sonra o olmazsa başka bi yer başka bi iş olur ama dil önemli ilk olarak bence.
Merhabalar Özhan Bey,
Öncelikle yazınız için çok teşekkür ediyorum. Benim için çok bilgilendirici oldu. Bir bankanın müfettiş yardımcılığı sınavında başarılı oldum ve diğer aşamalara katılmaya hak kazandım. Size askerlik ile ilgili bir sorum olacak. Üniversite eğitimimi bu yaz tamamladım ve henüz askerlik vazifemi yerine getirmedim. İki sene tecil hakkım var ve daha sonrasında yüksek lisans eğitimi ile bu süreci uzatabiliyorum. Merak ettiğim konular şunlar; birincisi askerlik yapmamış olmam benim eleme aşamasında tercih edilmem açısından bir engel teşkil eder mi? Diğer bir sorum ise mesleğe başladıktan sonra askere gidilmesi durumunda kadronuz dönünceye kadar korunuyor mu? Şimdiden çok teşekkür ederim.
merhaba. askerlik konusunun girişte sorun olacağını sanmıyorum. çalışıyorken de gidip gelirsiniz dönünce de kaldığınız yerden devam edersiniz.
Merhaba Özhan bey. Ben iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu değilim fakat banka müfettişi olmak istiyorum. Bazı bankalar (hepsi kabul ediyor mu bilgim yok) işletme ve ekonomi konulu yüksek lisans olduğu taktirde sınavlarına kabul ediyor. Acaba yüksek lisansın tezli veya tezsiz olması banka için fark eder mi? Finans tezsiz yüksek lisans veya MBA eğitimi alsam kabul edilir miyim? Cevap için teşekkürler. İyi günler dilerim.
müfettişlik sınavı veya iş alım süreçlerine girmek için (IT hariç) dediğiniz gibi koşullar olabiliyor. mühendisler veya diğer teknik alanlardan gelenler için master koşulu oluyor. tezli tezsiz çok farkedeceğini sanmıyorum özellike tezli mi diye sormazlar heralde.
Merhabalar, yazınızı çok beğendim ve ben de yeni mezun olmak üzere müfettişlik alanına merak duyan bir adayım ? size bir kaç sorum olucak. Bu mesleği yapanlar İstanbul da mı ikamet ediyorlar? Ben mesela Antalya’da yaşıyorum. İstanbul’da ikamet edip turneye o şekilde mi çıkmam gerek? Yada eş durumundan her hangi bi yer belirlemesi yada sabitlemesi olabilir mi?
Teşekkürler şimdiden.
merhaba.
1) genel olarak bankaların merkezi istanbuldur. bazı bankalar ankara merkezli. ilk olarak ikamet konusunu şöyle düşünün merkez nerdeyse orda ikamet edilir. onun dışındaki şehirler turnedir.
2) bazı çok şubeli bankaların istanbul dışında ankara veya izmirde müfettişleri için bölgeler olabiliyor ve buralarda ikamet edebiliyorlar, sormanız lazım bankaya veya araştırmanız lazım.
3) müfettişlik değil ama “iç kontrol” düşünürseniz il bazlı olarak çeşitli alternatifler olabilir, şube kontrolleri bakımından
4) sabite geçme aşaması en azından 3-4 yıl sonra oluşur ve o zaman şube tercihlerini yaparken dilediğiniz şehre yönelik isteğinizi belirtebilirsiniz.
İyi günler Özhan Bey,
Banka müfettiş yardımcılığı kariyer yolu hakkında merak ettiğim birşey var, banka müfettişleri daha sonra özel sektör de rahat iş bulabiliyorlar mı , hangi pozisyonlara geçiş yapabiliyorlar? Şimdiden çok teşekkürler cevap için…
merhaba. özel sektöre geçen arkadaşlarımız oldu oluyor da. rahatlık konusunu bilemiyorum o biraz kişiye ve pozisyona bağlı olarak değişir. genelde geçişler iç denetim pozisyonlarına oluyor, kariyer olarak bankacılık dışı sektör olarak ilerlemeyi düşünüyorsanız bankaya çok yönelmenizi tavsiye etmem.
Merhaba Özhan Bey
Umarım mesajımı görmüş olursunuz çünkü sonradan gördüm makalenizi çok yaralı olmuş.
Bilgileriniz için çok teşekkürler ve çoğu kişilerin sorularını yanıtlıyorsunuz harika
Genel şube müdürlüğü düşünüyorum araştırdığım kadarıyla müfettiş yardımcılığı olduktan sonra deneyim kazandıktan sonra şube müdürlüğü olabiliyormuş ben de üniversite olarak 2 yıl bankacılık ve 2 yıl işletme okursam müfettiş yardımcılığı için bu bölümler iyi mi siz hangi bölümleri tavsiye ediyorsunuz bir de CIA sınavları çok zor mu bir adım öne koyar mı
şimdiden teşekkürler
merhaba. bahsettiğiniz bölümler uygun, yazıda veya yorumlarda bölümlerle ilgili bilgiler mevcut ordan bakabilirsiniz. CIA sınavı için erken davranmanıza gerek yok işe girerseniz sonrasında alabilirsiniz, ilk işe girişte size az da olsa avantaj sağlayabilir ama o kadar uğraşmaya değecek bir durum yok ilk işe giriş aşaması için. her ne iş olursa olsun ingilizce geliştirmenizi öneriyorum. mutlaka faydasını görürsünüz.
Merhabalar,
Yazınız için öncelikle teşekkür ederim gayet bilgilendirici.
Endüstri mühendisliği okuyorum ve banka müfettişliği düşünüyorum. Yetkinlik açısından herhangi bir sıkıntı çeker miyim kafamdaki en büyük soru bu. Mezun olmama daha 1 yıl var bana tavsiyeleriniz neler olur.
Şimdiden teşekkürler
merhaba. yetkinlik açısından sıkıntı yaşamazsınız. genelde ilanlarda endüstri mühendisliği kabul edilen bir bölümdür, müfettiş arkadaşım da oldu gayet başarılı bir şekilde görevini de yapmıştır.
Merhaba Özhan Bey,
Ben hukuk fakültesinden mezun oldum. Müfettiş yardımcılığı, müfettişlik ve uzman yardımcılığı mesleklerini araştırmaktayım. Eşim tayin olunan bir meslek içerisinde.
-Bahsetmiş olduğum meslekleri tayin olunan meslekteki biriyle evliyken yürütmek ne kadar zor olur?
-Seyahatler (sanırım turne diye ifade ediliyor) yıl içerisinde ne sıklıkta yapılmaktadır?
-Belli bir süre çalıştıktan sonra sabit bir çalışma yeri seçebiliyor muyuz?
-Sabit bir yer seçme imkanı varsa, bu ne kadar bir süreçten sonra mümkün olur?
merhabalar. bahsettiğiniz soruların cevapları bankadan bankaya farklılık gösterir öncelikle onu söylemem gerek. şube denetimlerinde başlanır genel olarak ve ilk yıllarda en azından 2-3 sene kadar gezmeler olur farklı şehirlerde. ortalama olarak yılın yarısı gibi düşünün blok olarak düşünmeyin ama bazı bankalar blok olarak da yapabiliyor. sabite geçme seçenekleri oluyor ancak hemen olmaz aşağı yukarı 4-5 sene geçmesi lazım bazı bankalarda daha fazla da olabilir. eşinizin tayin durumları oluyorsa onu açıkçası yorumlamam çok zor, çünkü sizin hangi şehilrlerde olacağınız ve eşinizin hangi şehirlerde olacağı tamamen şans faktörü ancak size şube yazacak yetkili müfettişler bu durumu dikkate alırsa en azından eşinize yakın şehirlerdeki şubelerin denetiminde sizi ekibe dahil edebilirler.
Çok teşekkür ediyorum, zaman ayırıp cevap yazmışsınız.
Merhaba Özhan Bey,
Bir bankada müfettiş yardımcısı olarak kabul edildim. Aslında yukarıdaki yorumlarda soracağım şeyle ilgili birkaç yorum vardı fakat tekrar sormak istedim.
Meslekte birkaç yıl çalıştıktan sonra ve uluslararası sertifikaları aldıktan sonra yurtdışında bir iş bulma ihtimalimiz hakkında bir bilginiz var mıdır? (Daha önce 1.5 sene gibi bir avrupa ülkesinde bulunduğumu göz önüne alırsak) Çevrenizde hiç bu şekilde yurtdışına yerleşen bir tanıdığınız oldu mu?
Şimdiden çok teşekkür ederim. Sayfanız çok güzel ve bilgilendirici.
merhaba. teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. aslında direkt olarak böyle bir garanti veremeyiz ancak yurt dışına giden arkadaşlarımız oldu. kimisi denetçi olarak bir işe girdi kimisi de biraz daha farklı iş alanında devam etti. yani kısacası iş bulabilmeniz evet mümkündür, ancak bu biraz size biraz da denk gelme drumlarına bağlı.
Merhaba yanlış anlamazsanız bişey sorcam iş için araba veriliyormu müfettişlere yoksa sadece bulunduğu illerdeki bankaları denetlerken veriliyor
merhaba. şahsi olarak araba tahsisi yoktur ancak eğer denetlenecek şube istanbulda veya istanbul dışında merkeze çok uzaksa pool araç dediğimiz genel müdürlük veya bölge müdürlüklerine bağlı araç havuzundan gerekli izin ve onayların alınması sonucunda ekip olarak tarafınıza geçici bir süreyle araç tahsis edilebilir.
Merhaba, mufettis yard olarak çalısmam durumunda banka, yurtdışı Master düşünenler icin Ücretsiz izin verir mi? Çünkü bu pozisyona kabul almak bence kolay değil özellikle kamu bankalarının sınavlarını da hesaba katınca ciddi emek istiyor ama Amerika’da Master benim kariyer hedeflerimden birisi ve gerçekleştirmek istiyorum öte yandan is deneyimi de şart ama bu deneyimi de teftiş kurulunda edinmek istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim Zaman ayırdığınız icin
merhaba. bahsettiğiniz konu bankasına göre farklılık gösterecektir. teftiş kurulu yönetimi ve insan kaynakları ile alakalı bir durum olduğundan bu konuyu gündeme getirmeniz ve değerlendirilmesi için talepte bulunmanız lazım.
Merhaba. Ben Giresun Üniversitesi Bankacılık Ve Fİnans 3.sınıf öğrencisiyim.Hedefimdeki meslek bu.Yazdıklarınızı çok özen göstererek okudum. Yorumlarınızdan ve yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla iyi bir okuldan mezun olmak gerekiyor.Ama böyle bir şart yok söylediğiniz gibi. Okulu bitirdikten sonra yükseklisansı iyi bir üniversitede yapmam gerektiğini anladım . Dil konusunda da kendimi ilerletmem gerek bunu da anladım .Hiç bir zaman çok parlak bir öğrenci olmadım ama her zaman cok azimli bir ınsan oldum .Yardımınıza ihtiyacım oldugunu anladım . Nasıl bir yol izlemeliyim ?
Merhaba. Araştırma yapıyor olmanız güzel. Yüksek lisans düşünceniz varsa dediğiniz gibi, iktisadi ve idari bilimler alanında ve tanınmış bir üniversitede yapabilirseniz faydasını görme ihtimaliniz yüksek sonrasında. Bunun dışında okul veya dilin iyi olması işe alımınızı garanti etmez mutlaka sınav varsa iyi yapmak ve sonrasında mülakatlarda da beğenilmek gerekir. İşe giriş ancak böyle olabiliyor. Yolunuz var henüz, tek hedefte kalmayın pek çok iş var piyasada onları da araştırın. Umarım dilediğiniz şekilde bir kariyeriniz olsun. Başarılar dilerim.
Müfettişlik Çalışma saatleri varmıdır ? Rahat bir meslek midir Eşim le çocuğumla vakit ayırabilir miyim . Bayanlar için uygunmudur Teşkkür ederim .
vardır. rahat meslek yoktur. ayırabilirsiniz. uygundur.
Özhan Bey merhaba;Benim sorum burada sorulanlardan biraz farkli. Birinci sorum Big 4 olarak bilinen denetim firmalarina girmek mi daha kolaydir yoksa bankalarin müfettislik kadrolarina mi?(üniversite isminin önemi,stajlar,ingilizce düzeyi bakimindan) ikincisi ise mezun olur olmaz bu firmalarda ise baslamak ilerde banka müfettisligine geciste bana yarar saglar mi?
simdiden tesekkür ederim zaman ayirdiginiz icin.
merhaba. biri diğerine göre kolay diyemeyiz. birinden diğerine geçişler mümkün olabiliyor ama bu biraz kişiye ve şartlara göre değişkenlik gösteriri genelleme yapamayız. siz hangisini kendinize daha yakın hissediyorsanız ona göre kararınızı şekillendirin derim.
Merhabalar ben Istanbul Universitesi Ingilizce Matematik bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim banka müfettişi olmayı çok istiyorum sizce bölümüm uygun mudur?
merhaba. normal şartlarda girebiliyor olmanız lazım sınavlara. yine başvuru aşamasında ilanlardan bakarsınız geçerli bölümler için.
Merhaba Özhan Bey,
Ben Celal Bayar Üniversitesi bankacılık ve finans okuyorum 3. sınıftayım. yazdıklarınızı özenle okudum çok yararlı bilgiler vermişsiniz teşekkürler. hayalimdeki tek meslek müfettişlik. okuduğum bölüm anladığım kadarıyla yeterli değil açık öğretimden de 4 yıllık bir bölüm okumak istiyorum bununla ilgili önerebileceğiniz bölüm var mı? adından yüksek lisans şart mı? belirttiğiniz sertifikaları ne zaman almamızı önerirsiniz? hiçbir şey için geç kalmış olmak istemiyorum. şimdiden yabancı dil dışında yapabileceğim bir şeyler varsa yapmak istiyorum. şimdiden teşekkür ederim.
merhaba bölüm olarak bankacılık ve finans ile yakın diyebileceğimiz iktisadi ve idari bilimler fakültesinden herhangi bir bölüm olabilir. yüksek yapma şartı yoktur işe giriş aşamasında . önemli olan sınav ve mülakat başarısıdır. bazı bankalar teknik alandan da soruyor o anlamda ekstra hazırlık yapmanız gerekebilir. ekonomi, maliye vb. konular için. ilgilendiğiniz banka özelinde sınav detaylarını veya mülakat detaylarını araştırmanız lazım. bankaların farklı kriterleri olabilir.
Merhaba ben bu sene üniversite sınavına giricem hedefim marmara bankacılık bu bölümü bitirdikten sonra garanti bankası vb bankada müfettiş yardımcılığı istiyorum okuyacağim üniversite ve bölüm mülakatlarda ve işe alım sürecinde etkisi olur mu ?
Merhaba. Okuyacağınız bölüm uygundur bankacılık ve müf yrd için.
Özhan bey merhaba. Müfettişlik hakkında yeteri kadar bilgi vermişsiniz. İnternette uzman yardımcılığı hakkında yeteri kadar bigi yok. Bankanın yapısını bidiğiniz için önerirmisiniz. Nasıl bir meslektir. Başlangıçta ortalama ne kadar maaş alırlar.
Maaş konusunu bilemiyorum maalesef. Önerme konusunda da eğer profilinize ve ilginize uygun olacağını düşündüğünüz bir bölüm olacaksa kesinlikle öneririm. Bir konuda uzmanlaşmış oluyorsunuz zaman geçtikçe, neyin teklif edileceği veya sizin neyi seçeceğiniz önemli burada.
Merhaba Oğuzhan Bey
Öncelikle ben meslek lisesi 3. sınıf öğrencisi yım meslek lisesi okumam sorun olurmu ve şube müdürü nasıl olabiliyorum sağolun.
Daha uzun bir süreç var açıkçası bu konular için ancak öncelikle bankacılığa uygun bir ünv bölümü okumanız lazım. İktisat, işletme, maliye, ekonometri, kamu ve uluslararası ilişkiler, endüstri mühendisliği vb. (daha çok var) gibi bir bölüme girmeniz faydalı olur. Şube düşünüyorsanız 3. sınıfta şube stajı için başvurun bankalara, artı sağlar sizin için. Sonrasında da sınav ve mülakat süreçleri geliyor. Buralardan başarıyla geçerseniz bankaya girmiş olursunuz. Şube müdürlüğü için genelde pazarlama kısmından yükselme olur o sebeple başlayacağınız yer pazarlama tarafı olursa faydalı olur, tabi çalışma süresince de iyi performans göstermeniz lazım.
merhab buraya arastırma yaparken tesadufen ulastım ılgıım cektı vatandasın bırısı kendını mufettıs olarak tanıtıp ınsanlara kredı cıkartıcagını soleyıp ucretler karsılıgında vattler verıp kımını dolandryo kımınıede cıkartıo egerkı bu adam gercekten mufettıs ıse el altında cıkartması kredı gorevı kotuye kullanmak olmazmı
Çok büyük ihtimalle müfettiş değildir o kişi, bir banka müfettişinin bu tarz bir şekilde ilişkilere girmesi vb. neredeyse imkansızdır. Bankada çalışan olup kendini müfettiş gibi gösteriyor da olabilir. Şahsın ismi vs. biliyorsanız çalıştığını iddia ettiği kuruma ihbar etmenizi tavsiye ederim. Gerçekten bir çalışansa iş akdi fes edilir büyük ihtimalle, eğer çalışmıyorsa da suç duyurusunda bulunulur. Durum onu gösteriyor.
Merhaba Özhan Bey. Öncelikle bu meslek hakkında verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum müfettiş yardımcısı sınavıyla ilgili. Sınavda genel kültür-genel yetenek+ingilizce+alan bilgisi olmak üzere 3 ana konu var. Alan bilgisinde maliye, iktisat, hukuk vb. konularda kaynaklardan çalışmak mümkün fakat benim merak ettiğim genel kültür bölümüne nasıl çalışabiliriz? KPSS genel kültür kitapları faydalı olur mu? Yoksa sınav bankacılık mesleğiyle alakalı olduğu için ekonomik güncel olaylara mı ağırlık verilmeli? İncelediğim kadarıyla banka sınavlarının genel kültür kısmında çoğunlukla ekonomi ile ilgili gelişmeler ve bilgiler sorulmakta. Tavsiyeniz nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
merhaba. genel kültür kısmıyla ilgili net olarak önerebileceğim bir kaynak bulunmuyor maalesef. dediğiniz gibi güncel gelişmeler olabilir. daha ziyade ekonomi ile iligli olan kısımları muhtemelen sorulabilir yani güncel bir gelişmenin döviz, faiz, politik vb. bunların bir bankaya , bir sektöre veya bir ekonomiye genel olarak nasıl yansıyabileceği şeklinde sorular olabilir belki. burada önemli olan tutarlı ve mantıksal bir yaklaşımla olaya açıklama getirebilmenizdir, akıl yürütmenizdir. yoksa tabii ki kimse geleceği göremez ekonomi tahmini anlamında. tavsiyem ekonomi ile ilgili programları takip edin, güncel gelişmeleri takip edin türkiye’de ve dünyada, yazılar okumaya çalışın yorumlarla birlikte. sınavda sorulmasa bile faydası olur size hem genel kültür hem de ekonomi okur-yazarlığı anlamında.
Özhan bey öncelike burada sorulan sorulara gayet açıklayıcı cevaplar verdiğiniz için teşekkürler. Burası internetteki banka müfettişliğinı en iyi anlatan yer olabilir.
Benim sorum banka müfettişi iken askerlik hizmetini yapma ile ilgili. Bir özel bankanın müfettiş yardımcılığı pozisyonuna başvurmayı düşünüyorum. Başvuru şartlarından biri askerliğin 1 yıl tecilli olması. Benim askerlik tecilim ise tahmini işe başlama tarihinden itibaren 20 ay sonra bitecek. Yani başvuru şartını sağlıyorum. Benim kafamı kurcalayan mesele şu: İşe başladıktan sonra 1 yıl ya da daha sonra askere gitmemiz gerektiğinde banka askerden döndükten sonra işe başlatmada sorun çıkarıyor mu yoksa 1 sene sonra askere gidip geri gelince işe tekrar devam edebiliyor muyuz ? Mesela sizin bankanızda bu durumda olanlar askerlikten sonra bir sorun yaşıyor mu ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
merhaba. behsettiğiniz şekilde 1 yıl olarak belirtilmişse ona göre bir planlama yapılmıştır muhtemelen. genelde asker dönüşü işe alımda sorun yaşanmaz yani işe tekrar kaldığınız yerden devam edersiniz. çok nadir durumlarda tekrar alım olmayabiliyor, ör: performans aşırı düşük veya memnun olunmayan bir çalışansa
İyi günler
ben özel bir şirkette it de part time mühendis olarak çalışıyorum ve lisans son sınıf öğrencisiyim.
Bugün bana özel bir bankadan it audit teklifi geldi ve acil cevap vermemi istediler.
Bunu için size bazı sorular sormak istiyorum ve acil cevap verirseniz çok müteşekkir olurum.
öncelikle bundan 5 yıl sonra iki istede aynı şekilde çalıştığımı varsayarsak hangisinde daha iyi maaş yan hak vs ler alırım ayrıca it audit lerin çalışma ortamı iş yoğunluğu çalışma şartları kendimi ne kadar nasıl geliştirebilirim? teşekkürler saygılarımla;
merhabalar. biraz geç cevap oldu kusura bakmayın. bu biraz tercih meselesi ve IT biraz teknik bir alan olmakla beraber, ben olsam iki firmayı büyüklük kurumsallık açısından karşılaştırıdım. ikisinde de öğreneceğeniz çok şey olur. It denetimde de sadece banka değil sonrasında farklı sektörlerde de iş bulabilirsiniz, yöneticilik seviyesine de ilerleyen zamanlarda kariyer olarak erişebilirsiniz.
Merhabalar Özhan Bey;
Ben yazılım muhendısı olarak bir kamu kurumunda calısmaktayım ancak yazılım muhendisi mezunlarına da bir başvurma sansı verılmıs ancak yazınızı okuduğumda müfettişler IT alanında bir çalışma yapmıyor galiba yada Bilgi güvenliği konusunda bir denetlemede mevcut mu ?Bir yazılım mühendisi olarak bu göreve başlarsak eğer kendi alanımızda kopar mıyız ? Bu konular hakkında bir bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim.
merhaba. aynen evet IT denetim diye bir alan mevcuttur ve talep gören maaş skalası tatmin edici bir iştir. denetim yapmanız sizi denetime mahkum bırakmaz, risk ve güvenlik odaklı bir bakış açınız da olur. denetim dışından gelip denetim yapıp sonra CISO olan arkadaşlarımız oldu geçmişte.
Özhan bey ; Emeğinize sağlık çok faydalı şeyler yazmışsınız. ben inşaat mühendisiyim 2015 yılında mezun oldum. yüksek lisans yapıyorum şuan. Bu sene bi bankanın müfettiş yardımcılığı sınavına müracaat ettim yazılı sözlü sınav için yaklaşık önümde 2 ay var. mesleğe olan ilgim sizin yazınızla daha çok arttı. ama kafama takılan bir şey var mülakat ve yazılı sınavla ilgili herhangi bi bilgim yok seçmeli olarak bilgisayar 3 ve ekonomi 2 sınavlarını koymuşlar. bununla ilgili bana yardımcı olabilir misiniz hangisini seçmeliyim ?
merhaba. açıkçası içerikleri hiç bilemiyorum ve rakamlardan da anlayamadım neden 3 veya 2. ilgili olduğunuz alanlara hangisi daha yakınsa onu seçin bence. mühendislik geçmişiniz sebebiyle bilgisayar olabilir belki ama mevcutta yüksekte ekonomi dersleri alıyorsanız ekonomi de olabilir.
Özhan Bey merhaba, katkılarınızla mesleğe ısınmış biri olarak bir sorum olacak cevaplayabilirseniz çok memnun olurum. Malumunuz smmm belgesi için 3 yıllık staj şartı var ve banka müfettişliğinde geçen süreler de stajdan sayılan haller içerisinde sayılıyor. Bu sürenin başlangıcı yardımcılık dönemindeki yetkinin alınmasından itibaren mi başlıyor yoksa yardımcılık süresi sonunda yapılan yetki sınavı sonucunda alınan yeterlilik ile müfettişliğe atandıktan sonra mı başlıyor? Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
merhaba bildiğim kadarıyla müfettişlik sınavını geçince stajdan sayılıyor ama yine de farklı kaynaklardan da teyit edin siz.
Merhaba ben bu sene üniversitesi sınavına giricem ve müfettişlik için hangi bölümler ve okullar daha iyi olur ve ben tesettürlu birisiyim sorun olurmu yoksa tanıdığiniz varmı hiç
Merhaba. Bölüm olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümleri tamamı uygundur. Onun dışında istatistik, endüstri müh., hukuk bölümleri de uygundur. Bankasına göre değişebilmekle birlikte genel olarak bu şekildedir.
Merhaba , Big 4 denetim sektörü ve bankacılık arasında kalmış biri olarak az çok kendimi iki gruba da yakın buluyorum bankacılıkta seyahat ve dinamik olmak en çok ilgimi çeken konu iken Big 4 ‘un sağladığı çıkış yolları ve yurt dışı imkanlarının daha fazla oluşu karar vermeyi zorlaştırıyor.Yaptığım işin sadece kariyerime değil aynı zamanda kişisel yaşamıma ve hayat görüşüme de katkı sağlamasını ve az çok diğer sektörlerle ilişkili olması benim için en uygun başlangıç olacaktır. Bu yolda en azından bankacılık adına konuşursak bu kriterleri karşılar mıyım?
merhabalar. sorunuzu tam olarak anlayamadım fakat siz kendinize yakın hissettiğiniz sektörde ve işte çalışın derim. kendinizi geliştirmeniz de yine sizle alakalı bir konudur. eğer farklı firmalarla temas halinde olmayı tercih ederseniz big 4 daha uygun olur ancak bankacılıkta özelleşmek isterseniz veya bankacılığı öğrenmek isterseniz de banka sektörü daha uygun olacaktır.
Özhan bey merhabalar,ben bazi bankalarin müfettislik ilanlarina kariyer.net üzerinden basvuruyorum ve bütün basvuru sartlarini saglamama ragmen cv me bile bakilmadan olumsuz cevabi geliyor.Tasra üniversitesi mezunu degilim neden böyle oluyor anlamiyorum.En azindan sinava davet edilmem icin ne yapmami tavsiye edersiniz?
merhaba. sebebini bilemiyorum maalesef, genelde sınava davet edilir adaylar sınav sonucuna göre ise eleme yapılır. başvurduğunuz bir bankanın insan kaynaklarında çalışan bir kişi bulun LinkedIn üzerinden kendisine mail yazıp sorun derim.
merhaba,
ben marmara bankacılık bölümü 1. sınıf öğrencisiyim. müfettiş yardımcılığı istiyorum fakat araştırma yapmama rağmen istediğim bilgiye ulaşamadım. sizden ricam müfettiş yardımcılığı için ne yapabilirim size zahmet biraz geniş çapli bir bilgi verseniz çok sevinirim.
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER…
Merhaba. Kurumların İç Denetim veya Teftiş fonksiyonları varsa genelde bu departmanlar işe alım yaparlar. Genellikle sınav ve mülakat süreçleri ile alımlar yapılıyor, dolayısıyla kurumun İnsan Kaynakları veya Personel İdaresi vb. tarafından yapılan duyuruları takip etmeniz gerekecektir işe alım için. O ilanlarda aranan koşullar vardır. O koşulları sağlamanız durumunda sınav başvurusu yapabilirsiniz.
Özhan bey merhaba. Yazılarınızı ilgi ile okudum, ancak aklıma takılan bir takım sorular var. Kariyer hayali müfettişlik olan birisiyim. Bu mesleğe oldukça ilgili ve hevesliyim. Sizce kariyerimize başladığımız kurum önemli mi? Bu konuda seçici olmalı mıyız? Diğer bir deyiş ile orta/ufak ölçekte (örneğin şube sayısı ve ekonomik verileri baz alalım) bir bankada işe başlamamız mı, daha büyük veya kamu bankasında başlamamız mı tercih sebebi olmalı bizim açımızdan? Alacağımız teftiş eğitimini, kariyer imkanlarımızı bu seçim sizce etkiler mi?
Diğer aklıma takılan husus ise, daha önce başka bankalara geçişleri duymuştum. X bankasında müfettiş olarak çalışırken, Y bankasına müfettişliğe geçiş ne derece mümkün? Bu transferler nasıl işliyor? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi günler dilerim.
Merhaba. Ufak veya orta ölçekli bankadan daha büyük bankaya da geçilebilir büyük bankadan küçük bankaya da geçilebilir, bu anlamda iş değişiklikleri her iki türlü de olabiliyor. Sonuç olarak arz-talep çerçevesinde bunlar mümkün. Sadece şuna dikkat etmeniz lazım bazı bankalar çalışanlarını mutlaka kendileri yetiştirmek isterler. Hangi bankalarda bu durumun geçerli olduğunu araştırabilirsiniz. Bu bankalara sonradan girmek isterseniz, başka bankada veya X işindeki tecrübenizi saymayacaklardır.
Merhabalar, Bigfour içerisindd yer alan bir denetim firmasında 9 aydır çalılıyorum, müfettiş yardımcılığı pozisyonu için bir bankaya başvuru yaptım. Bir denetim firmasından müfettiş yardımcılığına geçerken herhangi bir sıkıntı yaşarmıyım ? Müfettiş yardımcılığının daha iyi bir pozisyon olduğunu düşünüyorum. Sizin görüşleriniz nelerdir bu konuda.
Merhaba. Herhangi bir dezavantaj yaşamazsınız. Audit ve Internal Audit farklı işler olsa da mentalite olarak benzer hareket noktalarına sahiptir. İkisi de temel olarak “Güvence” hizmeti vermek üzerine faaliyet gösterirler.
Efendim iyi günler. Ingilizceyi ielts 8 toefl 90 olarak belgeledim. Marmara siyaseti bu yıl bitirdim. Alan bilgimide gelistirdim 4 yil boyunca kurslara falan gittim. Özel bankalarin odtü boğaziçi mezunlarini aldiklarini duydum. Devlet bankalarinda mi sansimi denemeliyim ?
Merhaba özel bankalarda sadece Odtü, Boğaziçi gibi alınır diye bir kural yoktur. Diğer üniversitelerden de pek çok müfettiş görev yapmaktadır. Önemli olan sizin sınav ve mülakat başarınızdır. Başvuru anlamında dilediğiniz bankalara başvurabilirsiniz, zaten bir kısıt varsa iş başvuru duyurusunda belirtilir, oradan da gözlemleyebilirsiniz.
Merhaba. Banka müfettişliği ile ilgili iki yazınızı da okudum… Öncelikle yazılarınız için kendi adıma çok teşekkür ederim. Çok faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuş.
Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Bankacılık öğrencisiyim. Bu sene 4. sınıfa geçtim. Önceden bir sene isteğe bağlı İngilizce hazırlık okumuştum. Bölümüm ise Türkçe. Bu sene eğer her şey yolunda giderse İngilizceyi tamamen halletmeyi ve SPL sınavlarına hazırlanmayı düşünüyorum. (Bunun için biraz geç, biliyorum ama şartlar müsaade etmedi diyelim.) Diğer adaylara kıyasla bir artım olması adına… Belki açıköğretimden bir üniversite de bitirebilirim, bu da kafamda olan bir şey.
Soruma gelirsek, banka müfettişlerinin çoğunlukla Türkiye’nin elit üniversitelerinden mezun kişiler olduğunu gördükçe ‘acaba çok mu abartılı bir şey istiyorum’ diye düşünmeden edemiyorum. Çünkü özel bankada müfettiş yardımcılığı hedefliyorum. Sizce durum böyle midir; yani demeye çalıştığım benim okulumdan, Türkiye’nin öncü bankalarına bu pozisyondan başlayan birilerine hiç rastladınız mı? Veya kendimi bu elit üniversitelerden mezun kişilerin yanında mülakat esnasında “daha seçilebilir” kılmak için neler yapabilirim, yapmalıyım? İngilizce ve SPK Lisanslama belgeleri haricinde daha başka neler yapabilirim?
2. sorum ise ben takım çalışmasına pek yatkın biri olmadığımı düşünüyorum. Yani çevremde daha az insan ve daha az insandan oluşan bir ekip olması benim arzuladığım bir durum olur. Böyle bir durumda Müfettiş Yardımcılığı (veya 2. bir seçenek olarak Uzman Yardımcılığı) benim için uygun bir meslek olur mu?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi günler dilerim.
Merhaba. Açıkçası geleceğe yönelik bir tahmin yapmam zor olur sizin adınıza çünkü okul her ne kadar dediğiniz gibi belirleyici bir faktör olsa da önemli olan birey olarak sizin sınav ve mülakat performansınız olacaktır. Şansınız müfettişlik üzerinde denersiniz sınav performansı ve kişilik envanteri vb. üzerinden uzman yardımıcılıkları gibi pozisyonlar da önerilebiliyor. Banka sonuç itibarıyla büyük bir organizasyondur ve teftiş dışında da çok güzel kariyer imkanları mevcuttur. Dolayısıyla kendinizi tek bir opsiyon için şartlamayın. Bölüm olarak bir yorum yapamam ama Marmara Ünv olan arkadaşlarımız oldu güzel bir kariyerde devam etmekteler. Deneyin görün, olursa zeten başlarsınız. Olmaz ise de farklı seçenekleri de değerlendirin mutlaka.
Merhaba Özhan Bey, öncelikle yazınız çok açıklayıcı olmuş fakat aklımda bir kaç soru var cevaplarsanız çok sevinirim. Ben Bahçeşehir Üniversitesinde 2. sınıf Economics and Finance öğrencisiyim. Benim sorum ilerde bankacılık sektörü ve müfettişlik isteyen bir öğrencinin kendisini nasıl geliştirebileceği, eğer siz 20 yaşında olsaydınız bu sektöre başlamadan önce neler yapardınız veya yaptınız? hangi kurslara gitmemi veya ne konularda kendimi geliştirmemi tavsiye edersiniz(İngilizce seviyem Upper-Intermediate). Ayrıca bir şey daha sormak istiyorum, çift anadalda iisbf’de hangi bölümle çap yapmamı tavsiye edersiniz? Psikolojiden çap yapmamın bu sektöre başlarken bir yararı olur mu? Veya uluslararası ticaret ve işletmecilikten mi yapmalıyım?Sizin düşüncelerinizin benim için çok önemli olduğunu belirtmeliyim. Şimdiden teşekkürler 🙂
Merhaba. Açıkçası erken bir zamandan takip etmeye başlamışsınız kariyer sürecini o açıdan umarım faydasını da görürsünüz ilerleyen zamanlarda. Esasında mevcut bölümünüz tek başına sınavlara girmek ve işe alınmak için yeterlidir (4 yıllık lisans olduğunu varsayarak). Yapacağınız diğer anadal çaılşması sizin adınıza bir artı olacaktır ancak iş garantisi veya rakiplerin önüne geçme gibi bir garanti size sunmaz, dolayısıyla gerçekten istiyorsanız yapın derim. İşe alım konusunda da belirli bir formül yoktur sınav ve mülakat süreci belirleyicidir. Sınav ve mülakatlarınız iyi geçerse ve İngilizce seviyeniz iyi durumdaysa işe alınma ihtimaliniz yüksektir. Benim müfettişlik mesleğine hazırlanma adına özel bir çabam olmamıştı ancak tavsiye olarak şunu söyleyebilirim Bankaların yaptıkları işe alım duyurularına bakıp orada ne gibi şartlar ve sınav konuları var onları inceleyebilirsiniz. Ona göre de genel bir hazırlık yapabilirsiniz.